VELIKI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL: Kako najjeftinije opremiti vašeg đaka za prvi razred osnovne škole!

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ostalo je manje od dva tjedna do početka školske godine, a roditelji i učenici već tjednima gledaju kataloge i zapisuju cijene u trgovinama kako bi prošli što jeftinije. S prosječnom hrvatskom plaćom teško je opremiti i jednog, a kamoli više đaka pa nije ni čudo da roditelji tjednima prije početka škole grizu nokte i noćima ne spavaju razmišljajući kako kupiti sve što je potrebno, da im dijete ima sve što imaju i druga djeca, a da ostane i dovoljno novaca za hranu i režije tog mjeseca.

Najteže je roditeljima djece koja idu u prvi razred jer osim pribora moraju kupiti i prvu torbu i pernicu koje često dođu i 500-600 kuna.

U jednoj zagrebačkoj školi su na svoju internet stranicu stavili popis svega što je potrebno djetetu prije dolaska u prvi razred, a na popisu se nalazi više od 20 stavki s kojima morate opremiti svog školarca. Tu su pisanka A, matematika 1, crtančica, vodene boje, kistovi, tempere, pribor za tjelesni, da ne govorimo o torbi i pernici koje je potrebno kupiti prije prvog odlaska u školu.

Prosječna cijena torbe 400 kuna
O tome koliko je teško opremiti djecu za školu pitali smo mamu Antoniju kojoj ove godine sin Petar kreće u prvi razred.

“Da budem iskrena, osim torbe i pernice još ništa nismo kupili. Tu smo imali sreće jer se malenom svidjela jedna iz prošlih sezona koja je onako napuštena stajala na podu knjižare pa smo je iako je anatomska dobili za samo 180 kuna. Slične inače koštaju oko 400 kuna, pa smo dobro prošli. Zato smo malo skuplje platili pernicu koja nas je došla skoro kao torba, čak 110 kuna. Ali zato je unutra sav pribor, pa se nadam da smo ipak dobro prošli”, priča.



Antonija i Petar ovaj se vikend spremaju u trgovinu gdje će osim bilježnica i pribora kupiti i papuče, tenisice za tjelesni i svaki dan, odjeću za tjelesni.

“Dobili smo popis iz škole i nisam mogla vjerovati koliko je toga na popisu. Čak moramo uzeti plastični stolnjak da bismo zaštitili stol od tempera, a to nam uopće nije bilo u budžetu. Izračunali smo da ove godine do prosinca moramo kupiti čak 5 pari cipela, od papuča, tenisica za svaki dan, tenisica za tjelesni, zimskih cipela i čizmi za kišu što će nas doći najmanje 700-800 kuna. Mislim da ćemo na kraju izbaciti papuče pa će nositi cipele za tjelesni dok je na nastavi”.

Kako bismo pomogli roditeljima koji prvi put opremaju svoje prvašiće za školu, napravili smo krug po zagrebačkim trgovinama i knjižarama i napisali koliko najjeftinije možete opremiti svog školarca. Držali smo se popisa koji vrijedi u većini zagrebačkih škola. Tako smo saznali da ćete crtančicu i pisanku za 1. razred platiti 3,99 kuna, a matematiku 1 i 2 1,39 kuna. Vodene boje su 25,99, a tempere kunu manje 24,99. Nekoliko kistova raznih veličina ćete platiti 11 kuna, a pernicu oko 50 kuna. Uglavnom, za osnovnu opremu roditelj će morati platiti nešto više od 620 kuna.

Naravno, to su najjeftinije cijene na koji smo naišli. Roditelji dubljeg džepa uvijek mogu potrošiti više. Tako će za uvijek popularnu torbu na kotače izdvojiti i do 1000 kuna, a pernice znaju biti i 200 kuna. Za brendirane tenisine samo je nebo granica.

Šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe kako je u državi u kojoj većina građana teško podmiruje troškove tekućeg mjeseca i u kojem normalnom kućanstvu nedostaje četvrtina prihoda kako bi izgurali mjesec, ovaj dodatni trošak u rujnu veliki udarac na kućne financije:

“Ali ne samo u rujnu, već i cijele godine jer uvijek nešto treba za školu, nove papuče, nove bilježnice, nove tempere”.

Sever ističe kako bi bilo dobro da se vratimo na stari sistem gdje škole ne bi trebale birati različite dobavljače, kao što je sad slučaj:

“Trebali bismo osigurati sustav u kojem bi postojala jedna državna tiskara koja bi djelovala u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja i u kojoj bi se tiskalo sve ono što je potrebno za školu svoj djeci u Hrvatskoj i po istom programu. Nažalost, ne vidim povratak tom sistemu jer su protiv toga neoliberalne elite kojima je sve osim potpuno slobodnog tržišta i koji bi najradije i da su sve škole privatne”, uvjeren je Sever, komentirajući sve za portal Dnevno.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI