Veliki general u novim pobjedama! Biznis s tunama zaradio milijune

screenshot

Našim proizvođačima veliki je problem što su im svi troškovi u eurima, a prihodi u jenima

Iz godine u godinu biznis Ante Gotovine s uzgojem tune bilježi sve veće brojke, piše tportal.

Gotovinina tvrtka Pelagos net farma prošle godine udvostručila je prihode na 51,6 milijuna kuna, a nakon plaćanja poreza ostala mu je čista zarada od 6,9 milijuna kuna, što je skoro dva milijuna kuna više nego godinu prije. Ante Gotovina najavljuje nova ulaganja i povećanje proizvodnje.

Gotovina je Pelagos net farmu osnovao 2013. godine, koja je vrlo brzo postala ozbiljan takmac drugim tvrtkama koje se bave uzgojem tune.

Gotovinina tunogojilišta nalaze na tri lokacije. U šibenskom akvatoriju ima koncesije kod otoka Balabra u blizini Murtera i pored otoka Sita. A prije dvije godine dobio je i polje za uzgoj tuna kod otoka Lavdare Veleu zadarskom arhipelagu.

Prema podacima Fine, Gotovina trenutno zapošljava oko 70 radnika. U 2017. godini prihodi su mu porasli za 106 posto, na 51,6 milijuna kuna, dok mu je dobit skočila za 34 posto, na 6,9 milijuna kuna. Za usporedbu, prve poslovne godine imao je samo sedam zaposlenih, promet od 247.907 kuna i dobit od 82 kune.



Njegova tvrtka ima značajne kreditne obaveze, veće od 28 milijuna kuna, navodi tportal. Osam milijuna kuna dobio je 2013. od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) iz Programa za malo i srednje poduzetništvo čime je platio državnu koncesiju za izlov tune, a oko 40 posto preostalog HBOR-ovog kredita uložio je u kupnju broda Pelagos 2 i opreme.

Na sebe sam preuzeo golem rizik. Samo kako bih dobio koncesiju, morao sam deponirati milijun kuna kao osiguranje”, rekao je tada Gotovina, a zbog kredita pod hipoteku je stavio i svoju kuću u Pakoštanima.

U financijskom izvješću za 2017. godinu, predanim Fini prošli mjesec, navodi se kako će u ovoj godini nastaviti s daljnjim ulaganjima. Najavljen je nastavak modernizacije poslovanja, u planu mu je kupnja novih kaveza, još jednog broda (trenutno ih ima dva) i novog uređaja za pojedinačno zamrzavanje ribe.

Biznis s tunama karakteriziraju snažne promjene na tržištu, što ovisi primarno o cijeni na japanskim burzama. Naime, Japan je najveći svjetski potrošač tune. U 2016. prosječna cijena iznosila joj je 12,7 eura (oko 95 kuna) po kilogramu.

Našim proizvođačima veliki je problem što su im svi troškovi u eurima, a prihodi u jenima, piše tportal.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI