VELIKA ODLUKA PRED SUSJEDIMA: Glavna borba između Janše i Goloba

Foto: EPA/ANTONIO BAT

Parlametarni izbori u Sloveniji održat će se u nedjelju. Skoro 1,7 milijuna Slovenaca odlučit će o tome tko će ući u deveti saziv Državnog zbora. Glavna borba bit će između sadašnjeg premijera Janeza Janše i menadžera Roberta Goloba.

Po anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u srijedu, Pokret sloboda Roberta Goloba ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 posto podrške.

Za mjesto treće najjače stranke i bore se Ljevica (8,8 posto) i socijaldemokrati (8,6 posto), dok stranke Nova Slovenija (7,8 posto), Povežimo Sloveniju i stranke Alenke Bratušek te Marijana Šareca prelaze izborni prag.

“Izdržali smo i napravili sve što smo trebali, na izbore idemo mirno, a za glasove ćemo se boriti sve do zatvaranja birališta u nedjelju “, rekao je sadašnji premijer Janša.

“Dokazali smo se kao vlada koja u krizi svima pomaže, ne praveći razliku među ljudima, a bili bi i uspješniji da se nismo susretali s jakim otporima”, dodao je Janša,.“Ljudi moraju sami odlučiti, žele li živjeti u policijskoj državi koju je pod krinkom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedjelju se ne glasa protiv Janše nego protiv policijske države”, kazao je Golob.

Inače, Robert Golob je novo lice u slovenskoj politici koji je kandidaturu za premijera najavio u siječnju.

Lijeva oporba i centar smatraju da je Janša zlorabio pandemiju za učvršćivanje svoje “autokratske” vladavine u Sloveniji te da je udaljio zemlju od ‘mainstreama’ europske liberalne demokracije i usmjerio je prema političkom modelu mađarskog premijera Viktora Orbana i da je u posljednje dvije godine gušio slobodu medija i nezavisnih državnih institucija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI