VELIKA OBMANA! SLUČAJ FRANAK NIJE GOTOV! Stručnjak otkriva u čemu je zamka

Screenshot

Ekonomist i saborski zastupnik Ivan Lovrinović progovorio je o slučaju Franak, za kojeg tvrdi da još nije gotov, u čemu je zamka pročitajte u objavi koju prenosimo u potpunosti:

DOBRA VIJEST, ALI SLUČAJ FRANAK NIJE ZAVRŠEN

(DIJELITE) Presuda Vrhovnog suda u slučaju “Franak” je dugo očekivana i ohrabrenje je za sve građane koji godinama trpe strahote dužničkog ropstva.
Sedam godina se borim zajedno sa mnogim aktivistima raznih udruga koje su vezane za problem “Franak”; počevši od udruge Franak, Lex Franak, Frankeri i Blokirani i danas se sa svima njima radujem. Borio sam se na ulici, u sudnici, za akademskim stolom, u Saboru i pred kamerama. Najslađe se raduju oni koji se za nešto teško bore i dugo čekaju, a to je ovaj slučaj.

U samom početku su me i moje kolege iz akademske zajednice čudno gledale, a neki se kriomice podsmjehivali, a neki javno napadali. Čitavo vrijeme me nosio unutrašnji osjećaj da je riječ o velikoj nepravdi, sistemskoj prevari i patnji mnogih ljudi.

Na prvom ročištu na Trgovačkom sudu u Zagrebu gdje sam sjedio sa osam odvjetnika banaka koje su osmislile i odobravale ovaj proizvod za masovno uništavanje građana. Tražili su od suca Radovana Dobronića da napustim sudnicu. Sudac Dobronić me zadržao kao nezavisnog stručnjaka i profesora iz područja međunarodnih financija. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i iskustvo slušati briljantno obrazloženje suca Dobronića o ovom slučaju krcato argumentima iz sudske prakse. Ovaj čovjek je odigrao ključnu ulogu u slučaju Franak jer je odmah na početku pozitivnom presudom o ništetnosti ovakvih ugovora svima dao nadu u pravosuđe. Nakon toga znamo da su se umiješale interesne skupine i relativizirale njegovu presudu.



Nakon zahtjeva da me udalje iz sudnice, jer su se bojali stručnjaka s karakterom, Hrvatska udruga banaka je napisala pismo tadašnjem dekanu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu da me između redaka rečeno izbaci s Fakulteta jer ih je strahovito pogodila stručna ekspertiza na 20 stranica u kojoj sam dokazao da banke nisu imale osigurane količine franaka u svojim bilancama, a odobravale su kredite vezane uz franak. To je bila prekretnica za sve one koji su se borili u ovoj priči jer su dobili argumente u ruke koji su neoborivi.

U Saboru vladajući nikada nisu htjeli istinski riješiti ovaj težak problem, a gdje god su stigli su me marginalizirali da o tome što manje govorim.

No, bitka nije gotova iako je presuda Vrhovnog suda omogućila pokretanje privatnih sporova pred sudovima gdje je vjerojatnost dobivanja spora sada velika. Ukupno ima oko 120 tisuća takvih predmeta.
Zašto bitka nije gotova? Zato jer treba donijeti rješenje da sve banke bez pokretanja postupka i dodatnih troškova parnice za građane izračunaju i vrate ono što su uzele. Pored toga, presudno je važno da Vrhovni sud proglasi sve “CHF kredite” ništetnim zbog korištenja valutne klauzule u uvjetima kada nije bilo nikakvog razloga da se ona koristi; jer je stopa inflacije bila izrazito niska a kuna stabilna valuta.

Bojim se da je ova presuda manevar koji nudi oštećenim građanima mogućnost i nadu a da mnogi zbog besparice, iscrpljenosti neće moći pokrenuti tužbe.
I ne samo to, i dalje ću se boriti da se svi takvi krediti konvertiraju isključivo u kune, što nažalost nije učinjeno u prvom koraku.

Slučaj “Franak” je najvažnija forma masovnog aktivizma u Hrvatskoj koji je pokazao da se može uspjeti u borbi s financijskom i političkom oligarhijom. Kao takav šalje svima poruku da se svaki trud u borbi za pravdu i “maloga čovjeka” na kraju isplati, ali nas mora biti puno i moramo biti uporni.
To je primjer kako danas možemo konačno maknuti štetne političke elite sa scene i promijeniti Hrvatsku.

Još jednom čestitam svima koji su sudjelovali u ovoj herojskoj i povijesnoj bitci i ponosan sam što sam bio dio ove velike priče. No, kako rekoh, bitka protiv valutne klauzule i za monetarni suverenitet Hrvatske nastavlja se.

Evo nekoliko fotki iz tog sedmogodišnjeg razdoblja. Druga fotka je sa ročišta na Sudu među 8 odvjetnika banaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI