VELIKA BRITANIJA PODUZIMA SUMNJIVI EKSPERIMENT! Britanska premijerka ulazi u savez s bogatašima, a posljedice će biti nesagledive

Foto: Guliver image/REUTERS/Mike Segar

Velika Britanija iz dana u dan sve više tone u kaos, a bankarski stručnjaci upozoravaju na moguće velike probleme na tržištu nekretnina. Strahuje se da bi kamate koje su prije samo nekoliko mjeseci bile 2,5 posto do studenoga mogle doći i do 5,5 posto.

Osobito veliki razlog za zabrinutost ima oko 2,2 milijuna ljudi koji imaju hipotekarne kredite s promjenjivom kamatnom stopom, ali i oni s fiksnom kamatnom stopom, jer za polovicu njih ugovori istječu u sljedeće dvije godine, objavilo je Dnevno.hr.

Guardian piše kako su u posljednja 24 sata banke i stambena društva povukli gotovo 300 hipotekarnih ugovora.

Nationwide je u međuvremenu postao prvi veliki zajmodavac koji je u srijedu podigao ugovore s fiksnom kamatnom stopom, pri čemu je dvogodišnja kamatna stopa banke porasla na 5,59 posto – više nego dvostruko od 2,54 posto koliko su nudili prije samo tri mjeseca, piše Daily Mail.

U nekim slučajevima to znači da će građanima rata kredita narasti čak dvostruko, s 2.000 na 4.000 funti, što će u kombinaciji sa visokim troškovima energije mnoge ljude dovesti do neimaštine.



Zajmodavci poduzimaju drastične korake nakon što su analitičari upozorili da bi osnovna kamata sljedećeg proljeća mogla porasti na šest posto, a podaci pokazuju da bi takav potez značio i do 9.600 funti više troškova godišnje za prosječno kućanstvo.

Međunarodni monetarni fond (MMF) oštro je kritizirao “mini proračun” britanskog ministra financija Kwasija Kwartenga, upozoravajući da će ‘veliki i neciljani fiskalni paketi’ dovesti do povećanja nejednakosti diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako je Bank of England zaustavila hitno povećanje kamatnih stopa, funta je dramatično pala nakon što je Liz Truss objavila svoj veliki plan koji uključuje veliku potrošnju i smanjenje poreza bogatima.

MMF je pozvao Kwartenga da razmisli o povećanju potpore kućanstvima i poduzećima umjesto velikih smanjenja poreza i veće potrošnje.

“Pomno pratimo nedavna gospodarska kretanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i surađujemo s vlastima. S obzirom na povećane inflacijske pritiske u mnogim zemljama, uključujući UK, ne preporučujemo velike i neciljane fiskalne pakete u ovom trenutku, jer je važno da fiskalna politika ne djeluje suprotno ciljevima monetarne politike,” rekao je glasnogovornik.

U izjavi je istaknuo zabrinutost da ministar financija i Bank of England vuku u suprotnim smjerovima sa smanjenjem poreza dok se kamatne stope povećavaju.

Čak je i njemačka Vlada iskazala zabrinutost za događanja u Velikoj Britaniji, ističući da je posrijedi “veliki eksperiment” rezanja poreza i povećanja zaduživanja baš u trenutku kad središnja banka podiže kamatne stope. Njemački ministar financija Christian Lindner sugerirao je da “to neće dobro završiti”.

Ekonomski upozoravaju kako bi zbog “mini proračuna” deficit na računu platne bilance u ovoj i idućih godina mogao doseći sedam do osam posto BDP-a, što bi moglo dodatno oslabiti valutu, na paritet s dolarom i eurom.

Prema procjeni Deutsche Banka, ovako brzi rast prinosa na britanske obveznice nije zabilježen od 1976. godine kada se Britanija obratila MMF-u za zajam u nastojanju da podupre funtu.

Premijerka je odgovorila na pad funte obećanjem da će 23. studenog iznijeti planove o srednjoročnom smanjenju duga.

No MMF je, u rijetkoj intervenciji, rekao da će objava “predstaviti ranu priliku za britansku vladu da razmotri načine pružanja ciljanije potpore i preispita porezne mjere, posebno one koje pogoduju osobama s visokim primanjima”.

Uz visoke cijene nekretnina i energije, pad funte potaknuo je zabrinutost zbog dodatnog rasta cijena brojnih uvoznih proizvoda i sirovina. Britanski supermarketi uvoze oko 40 posto hrane tako da pad vrijednosti funte neizbježno donosi poskupljenje namirnica, navodi British Retail Consortium.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI