VELIK USPJEH BOLNICE U KLAIĆEVOJ: Liječnici u detalje opisali kako su spasili život djevojčici koja je pala s traktora

Foto: Klaićeva

Klinika za dječje bolesti Zagreb održala je konferenciju za medije povodom velikog uspjeha hrvatske medicine, oporavka i izlaska iz bolnice djevojčice koja je nesretno stradala u padu s traktora.

Djevojčica je prilikom zaprimanja u bolnicu u srpnju 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje uslijed teških oštećenja i ozljeda čak šest organskih sustava, a u petak se otpušta iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica.

“Velik uspjeh naše klinike i suradnih klinika. Ovo je pobjeda humanosti iz aspekta bezuvjetne i nesebične jednoj djevojčici koja je strani državljanin. Priča je počela tijekom srpnja ove godine pozivom ministra Vilija Beroša. Vrlo teško stradala djevojčica s mutilirajućim ozljedama. Odmah smo organizirali prijevoz u našu ustanovu. Proces liječenja izuzetno težak i kompleksan, trajao je do danas. Imali smo nesebičnu, predanu i neplemenitu pomoć drugih zdravstvenih ustanova, kroz posljednjih pet mjeseci. Želim zahvaliti svima onima koji su sudjelovali”, rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić.

Doktor Stjepan Višnjić, specijalist dječje kirurgije, rekao je nešto više o slučaju.

“Meni je drago nakon tri godine i priče Maši imamo još nešto što zavređuje pažnju i što je zaista raritetni uspjeh. Svi znate da je tog 25. srpnja u medijima bila ta teška prometna nezgoda kod Slavonskog Broda. Kada je ministar ponudio pomoć, ekipa iz Slavonskog Broda je signalizirala da je najteži pacijent djevojčica iz Bosanskog Broda koju je pregazio traktor, radi se o maloj Anđi. Ekipa u Bosanskom Brodu pod rotirkama su došli u bolnicu Josip Benčević, izvađena je slezena i zaustavljena su krvarenja. Zaključili su da trebaju pomoć ekspertne ustanove, ministar je sugerirao da smo mi to”, opisuje Višnjić.



“Nije mogla disati spontano, 20 dana je bila respiratoru. Imala je ozbiljna oštećenja u trbuhu, urotrakta, ozbiljna oštećenja lokomotornog sustava, kože i kožnog pokrova te vrlo ozbiljna oštećenja reproduktivnog sustava”, nastavlja Višnjić te dodaje da su bile tri faze, prva je bila faza reanimacije i stabilizacije koja je trajala 20 dana. Radilo se o stalnoj borbi za život.
“6. kolovoza smo procijenili da je situacija relativno stabilna i da se može krenuti u fazu rekonstrukcije”, kaže.

Nakon druge faze, i oslobođenja od infekcije, došlo se o faze dubinske rekonstrukcije.
“Pitanje je bilo kako rekonstruirati zdjelicu, zahvalio bi se kolegama iz Klinike za traumatizam”, kaže Višnjić te dodaje da se radilo o briljantnoj rekonstrukciji primarijusa Đurđevića. Zadnja je operacija bila spajanje svih otvora na trbušnoj stijenci, rekonstrukcija probavnog trakta, što je napravljeno prije nešto manje od mjesec dana.

“Na kraju možemo reći da su tri faze liječenja trajale 90 dana, da je bilo potrebno 16 velikih zahvata da bi se došlo do ove faze, za tih 16 operativnih zahvata sudjelovalo je 12 kirurga, sudjelovali su liječnici iz četiri zagrebačke klinike”, kazao je Višnjić.

Malena Anđa je kratko rekla: “Kad dođem kući prvo ću se igrati, najviše su falili tata i brat”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI