VEĆ DVA MJESECA U ZAGREBU HARA HEPATITIS A: Srednjoškolci su među najugroženijima, evo gdje je počela bolest

Foto: Boris Kovacev / CROPIX, Ilustracija

Nakon pandemije koronavirusa, pojavila se nova epidemija! Naime, u Zagrebu je već dva mjeseca primjetna epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci, piše Jutarnji list.

Od početka ožujka dosad zabilježeno je 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Identificiran je virus hepatitis A kao uzročnik, koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili pak rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe.

“Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca”, rekao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu.

Dodao je kako su škole dobile upute koje su prenijele roditeljima i djeci. Kolarić apelira na sve građane da održavaju higijenu ruku.

Kako je objavio portal Direktno, epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, djeci pripremao obroke.“Da, to je točna informacija. Za vrijeme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najprije je bila riječ o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim donijeli smo brojne mjere”, rekao je za portal Direktno Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI