VEĆ DANIMA PLAMTI POŽAR NA JUGU BiH: Vijeće ministara BiH zatražilo pomoć Hrvatske u njegovu gašenju

Foto: MORH

S obzirom na to da na jugu Bosne i Hercegovine već danima gori požar, Vijeće ministara te  zemlje u ponedjeljak je odlučilo zatražiti pomoć Hrvatske u njegovu gašenju.

Na hitnoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara je odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje donijelo na prijedlog Ministarstva sigurnosti i to uz suglasnost svih ministara, piše u priopćenju.

Hrvatsku su zatražili međunarodnu pomoć i to u vidu slanja protupožarnih zrakoplova-kanadera s posadom, uz koordinaciju s tijelima civilne zaštite u BiH.

Odluka je donesena kako bi se pomoglo stanovništvu na području hercegovačkih općina Čitluk, Čapljina i Konjic, gdje je zbog nepristupačnog terena otežano gašenje velikih požara.

BiH ima ograničene kapacitete za pomoć gasiteljima iz zraka jer za to može koristiti samo vojne helikoptere čija je učinkovitost kod velikih požara nedostatna.



Njihova uporaba uz to ovisi o suglasnosti Predsjedništva BiH što se prošle godine pretvorilo u ozbiljan problem jer srpski član državnog vrha Milorad Dodik nije želio dati dopuštenje za angažiranje vojnih kapaciteta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI