VATROGASCI SU POSEBNA SKUPINA, ALI MIROVINA IM SE MOŽE UMANJITI! Za sve je ‘kriv’ Zakon o vatrogastvu

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Vatrogasci se u statistikama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) navode kao posebna skupina pa prema tome spadaju u povlaštene skupine umirovljenika. Mirovina im se određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine, piše Mirovina.hr.

Prema podacima HZMO-a, mirovinu za lipanj ove godine dobilo je 280 vatrogasaca, a isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Prema Zakonu o vatrogastvu, mirovina se može umanjiti. Tako će oni kojima je obračunato između dvije i tri tisuće kuna dobiti mirovinu umanjenu za osam posto. Za svaku izračunatu tisuću kuna više, dodaje se još četiri posto umanjenja, pa tako oni s mirovinama iznad 5.000 kuna mogu računati na umanjenje od 20 posto.

No, zakon propisuje da svota tako određene mirovine ne može biti niža od svote najmanje mirovine određene prema ZOMO-u. Umanjenje se provodi prema regulama Zakona o smanjenju mirovina određenih odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža. To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI