Vanjskopolitički analitičar tvrdi da Pupovac nema izbora, nalazi se između dvije vatre

screenshot

Kaže i da je u ovoj situaciji teško ostvariti posjet Kolinde Grabar Kitarović Beogradu

U Novom danu N1 televizije odnose Hrvatske sa susjedima komentirao je vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

Avdagić se osvrnuo na poruke Aleksandra Vučića uoči obljetnice Oluje gdje je izvrijeđao Hrvatsku, a sudbinu Srba usporedio sa sudbinom Židova u Drugom svjetskom ratu. “U ovom trenutku kada Vučić ne može isporučiti nešto veliko, a to je snažan gospodarski rast koji će doći kasnije, Vučić i elite moraju nešto napraviti, a recept je dizanje tenzija sa susjednim zemljama. Za Srbiju to nije veliki problem, ne smeta to ni našim političarima, jedini kojima to ne odgovara su gospodarstvenici s obje strane. Treba stati na loptu”, smatra Avdagić.

Smatra da su premijer i predsjednica odmjereno reagirali jer za njih nema potrebe da u ovom trenutku iskorištavaju tu situaciju. Radikalizacija s hrvatske strane je nepotrebna, smatra Avdagić i podsjeća na izjave Ivice Dačića u prošlosti kojih se sada nitko ne sjeća.

Kaže i da je u ovoj situaciji teško ostvariti posjet Kolinde Grabar Kitarović Beogradu pogotovo u kontektstu predsjedničkih izbora. Ni njoj ni Vučiću koji je zakuhao priču oko Kosova, nema smisla sastajati se. “Početkom iduće godine će biti bolje vrijeme za te stvari”, smatra Avdagić.

Komentirao je i napade na Milorada Pupovca. “Od njega se očekuje da zastupa interese Hrvatske, ali kao manjinski zastupnik je između dvije vatre”, kaže Avdagić. “Kad bih mu mogao savjetovati, mislim da bi bilo bolje da se okrene prema građanima i čelnicima Hrvatske, ali to bi iziskivalo da kod nas dođe promjena odnosa prema Srbima.



“On nije imao drugog izbora osim da reagira kako je reagirao”, kaže Avdagić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI