VANĐELIĆEVO RJEŠENJE IZLASKA IZ ARBITRAŽE: ‘Ovdje je riječ o trgovačkoj arbitraži, Vlada mora javno pokazati presudu, ugovori se mogu proglasiti ništetnima’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Bivši predsjednik Nadzornog odbora INA-e i svjedok u svim arbitražama u vezi te tvrtke, Damir Vanđelić za N1 je govorio o gubitku arbitraže u Washingtonu. Rekao je da se iz te arbitraže još uvijek može izaći, kao što se izašlo iz arbitraže sa Slovenijom, i to poništavanjem spornih ugovora.

Naglasio je kako je bio svjedok na strani Hrvatske u svim arbitražnim sporovima, kao i protiv bivšeg premijera Sanadera u slučaju INA-e.

Smatra da je Hrvatska trebala izaći iz arbitraže, budući da “imamo pravomoćnu presudu da je ugovor o plinskom poslovanju nastao kaznenim djelom”.

“To je trebalo učiniti odmah kada je pravomoćna presuda za bivšeg premijera Sanadera stupila na snagu. Tako su mislili i odvjetnik Hanžeković i sudac Turudić”, rekao je.

No, smatra kako je ovdje riječ o trgovačkoj arbitraži.



“Sud u Haagu i Washingtonu su trgovački sudovi. Ti sudovi, ako dođete s trgovačkim ugovorom, predmnijevaju da su potpisani u dobroj vjeri i bez počinjenja kaznenog djela. Da mi nismo potpisali takav ugovor, ne bismo trebali platiti ništa”, istaknuo je Vanđelić.

Uvjeren je da se te ugovore može proglasiti ništetnima.

“Proglašavanje ništetnim se čini na trgovačkim sudovima u Zagrebu, a sve temeljem kaznene presude. Dakle, sve smo to mogli napraviti i prije. Ne znam uopće što smo čekali”, rekao je.

Dodao je kako se ovdje govori o “dokumentu kojeg nitko nije vidio”.

“Često smo u situaciji da platimo stotine milijuna kuna za nešto bez da vidimo presudu. Ne postoji niti jedan ugovor koji bi rezultat presude učinio javnim”, istaknuo je Vanđelić pozvavši Vladu da objavi navedenu presudu.

“Na kraju krajeva, javnost po takvoj presudi mora platiti cijenu jednog Pelješkog mosta. Dajte da to vidimo”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, interpretacija premijera Andreja Plenkovića o presudi je “ispravna”.

“Samo 17 posto financijskih zahtjeva MOL-a je usvojeno od strane Trgovačkog suda u Washingtonu. No ipak, riječ je o Trgovačkom sudu i mi po mome ne bismo trebali platiti ništa”, rekao je.

Pritom je objasnio svoju tvrdnju.

“Ako vam netko dođe s pištoljem i prisili vas da potpišete ugovor koji je štetan za vas i nakon toga odete na Trgovački sud i dokažete da je ugovor potpisan kažnjivim djelom, taj ugovor je ništetan. Tako je i ovdje. Dokazano je da je ništetan i nemamo o čemu razgovarati. Ako se sjećate u arabitraži sa Slovenijom, uočena su kriminalna djela i dogovaranja odvjetnika sa sucima. Republika Hrvatska je izašla iz te arbitraže i Sabor je donio odluku o tome. Ako je naša Vlada nesigurna, neka stavi na Sabor glasanje o izlasku iz arbitraže i proglašenje ovih ugovora s MOL-om ništetnima pa da vidimo što će se desiti”, zaključio je Vanđelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI