Vakula najavio rekordne temperature: ‘Toplo skoro k’o nikad!’

Sanjin Strukic/PIXSELL

'Već jučer je najviša temperatura zraka na Griču bila 22,0 °C, što je najviša temperatura zraka izmjerena na dan 20. ožujka u povijesti mjerenja', kazao je Vakula

U utorak nas u Hrvatskoj očekuje pretežno sunčano, a na sjevernom Jadranu i u najzapadnijim kopnenim područjima mjestimice uz umjerenu naoblaku, prognoza je Državnog hidrometeorološko zavoda (DHMZ).

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 18 do 23 stupnja Celzijusa, a ponegdje i malo viša.

Zorak Vakula za HRT javlja kako je ovaj tjedan zanimljiv i po nekim uobičajenim danima u ovom dijelu godine, primjerice: 20. ožujka označava astronomski početak proljeća u 11 sati i 29 minuta i Međunarodnom danu sreće, 21. ožujka označava Svjetski dan šuma, pjesništva i osoba s Down sindromom, a i Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, 22. ožujka je Svjetski dan voda 23. ožujka Svjetski meteorološki dan, 24. ožujka Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, a 26. ožujka označava početak ljetnog računanja vremena.

U Hrvatskoj će ovaj tjedan biti zapamćen i po toplini rijetko kada doživljenoj u ovom dijelu godine.

Srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 20. do 26.  ožujka u Zagrebu će, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, a vjerojatno i još kojegdje, biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine.



Velika je vjerojatnost da bude i rekordno visoka, u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske i oko 21 °C! I to ne samo u mjestima gdje mjerenja postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na zagrebačkome Griču, gdje svakodnevni podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine.

“Već jučer je najviša temperatura zraka na Griču bila 22,0 °C, što je najviša temperatura zraka izmjerena na dan 20. ožujka u povijesti mjerenja. Još viša je – 23 °C – bila u Daruvaru, Goricama pokraj Nove Gradiške, Hrvatskoj Kostajnici, Krapini, Kutini, Lipiku, Požegi, Velikoj Gorici i zagrebačkome Maksimiru, a u Karlovcu, Sisku i Slunju izmjereno je čak 24 °C. A u Bosni i Hercegovini je ponegdje bila i viša – u Bihaću 25 °C, a u Zenici čak 27 °C. Kao da je ljeto!?”, piše Vakula.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI