UZLET KONTROVERZNOG SANADEROVOG MINISTRA POLICIJE! Nekad su mu se smijali, a danas je na čelu grada u kojem nema nezaposlenih!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Kada se govori o životnom standardu u našoj zemlji, nerijetko se u prvi plan stavlja Zagreb, no čini se da i izvan hrvatske metropole u manjim gradovima u posljednje vrijeme lokalne vlasti rade na podizanju standarda svojih sugrađana. U skupinu prosperitetnih i perspektivnih manjih gradova zasigurno spada Virovitica, u kojoj se, na iznenađenje mnogih, pod vodstvom dugogodišnjega gradonačelnika Ivice Kirina događaju neuobičajene, ali optimistične promjene. Naime, kako tvrde upućeni, ovaj gradić smješten u srcu podravske županije, polako, ali sigurno priprema se za velike razvojne projekte i gospodarske aktivnosti kojima Kirin nastoji privući i zadržati mlade obitelji u svojem kraju.

Nema čekanja

U pripremi su dva ozbiljna projekta pa se tako govori o uređenju prvog dijela gospodarske megazone koja bi se trebala prostirati na površini od 359 hektara, a osim toga, tu je i zona Bilogora, gdje su predviđeni razni turistički sadržaji kojima će gradska vlast iskoristiti geotermalni potencijal koji ovaj kraj zasigurno ima.

Kada je riječ o gospodarskoj megazoni, treba reći da se radi o virovitičkoj zoni Zapad II, koja je zapravo sastavnica poslovne megazone, koja bi, kako zasad stvari stoje, trebala biti najveća u državi, s tim da se u Gradu razmatra mogućnost proširenja u idućoj fazi na dodatnih 300 hektara.

Prednost je jamačno to što je zona u vlasništvu Grada i države, a Virovitica investitore privlači izlazeći im u susret pripremljenom dokumentacijom za gradnju komunalne infrastrukture za spojne ceste. U tom gradu ulagače ne zamaraju administracijom, nema čekanja, nema suvišne papirologije, a to sve, čini se, prepoznaju i investitori kojih je u ovom gradu sve više.

Poslovna zona definirana je prostornim planom uređenja grada Virovitice, a još lani u koronakriznoj godini donesen je urbanistički plan uređenja, tako da investitori bez puno muke mogu dobiti potrebne građevinske dozvole koje izdaje Grad Virovitica.



Da Kirin, bez obzira na brojne kritike i prozivke, uistinu solidno vodi svoj grad, otkrivaju i brojke, naime, prema podacima za srpanj broj zaposlenih u Virovitici je u porastu pa je tako u srpnju ove godine u tom gradu bilo zaposleno 9092 ljudi, dok je u isto vrijeme prošle godine Virovitica imala 8750 zaposlenih. Razumljivo, paralelno s rastom broja zaposlenih, smanjuje se trend nezaposlenih pa je tako u srpnju bilo nezaposleno manje od tisuću Virovitičana, konkretnije njih 962, dok je u isto vrijeme prošle godine taj grad brojao 1241 nezaposlenog.

Neobičan trend, kada je riječ o zaposlenosti, vlada u tom kraju jer je u Virovitici više radnih mjesta nego radno sposobnog stanovništva pa slijedom toga u Kirinov grad iz okolnih mjesta na posao dolazi gotovo 1500 ljudi. Nada se gradonačelnik da bi u njegov grad uskoro mogao dolaziti veći broj turista, baš zato oživljava Turističku zonu Bilogora koja obuhvaća kompletnu zaštićenu cjelinu virovitičkih jezera i dio okolnih šuma, a u planu je gradnja raznih turističkih sadržaja koji bi se trebali prostirati na površini većoj od 50 ha, pa bi uskoro ondje trebali niknuti hoteli, golf-teren, hipodrom, ali i kompleksi za toplice.

Zona Bilogora, uz postojećih 12 jezera i akumulacija koji se već koriste za sportsko-rekreacijski ribolov i lov, na šumskom području posjeduje geotermalni potencijal zbog kojega je Kirin već u pregovorima s nekolicinom investitora koje nastoji motivirati za gradnju geotermalne elektrane na tom području. Osim toga, planira potaknuti investitore na korištenje tople vode za turističke sadržaje, a pritom gradonačelnik ne zanemaruje ni lokalne poljoprivrednike pa očekuje da se i oni okoriste potencijalom virovitičkog kraja proizvodnjom hrane u plastenicima i staklenicima na širem gradskom području.

Zanimljiva je priča o geotermalnom potencijalu grada jer je pod Kirinovom palicom provedena predstudija koja je izrađena na temelju podataka dobivenih u vrijeme istraživanja za naftu i plin na tom teritoriju. Na jednoj bušotini, na dubini od 2700 metara, ima tople vode temperature više od 192 stupnja, a grad na cijelom području leži na geotermalnom jezeru u kojem se na dubini od 1100 metara nalazi topla voda temperature i do 72 stupnja.

Zbog toga i jesu ishodili odluku o izdavanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda u istražnom području Virovitica 2 na mjestu bivše vojarne za grijanje bazena, čija je gradnja također u planu. Virovitica se, po svemu sudeći, s Kirinom probudila pa njegovi sugrađani s pravom tvrde kako uistinu idu ukorak s većim gradovima. Tako ih samo u ovoj godini očekuje realizacija projekata čija vrijednost premašuje tri milijuna kuna. Uvelike napretku grada pridonosi Razvojna agencija VTA, ali i činjenica da se mladi ondje zadržavaju i zbog Veleučilišta koje je posljednjih godina ozbiljno zaživjelo, a samo u prošlih godinu dana Virovitica je dobila veliku sportsku dvoranu u tamošnjoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora, u Svetom Đurđu nikao je novi gradski vrtić, a energetski su obnovljene gotovo sve gradske škole, vrtići i domovi.

Obnova parkova

Veliko gradilište na području grada ono je na kojem se gradi postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, a uz to, potpisan je ugovor za gradnju čvora Virovitica, čime počinje gradnja brze ceste od Virovitice prema Bjelovaru i Zagrebu. Uskoro Viroviticu očekuje obnova parkova i prigradskih ulica, ali i sedam projekata vrijednih 400 milijuna kuna, u sklopu čega se planira oporavak triju osnovnih škola, ali i nova glazbena škola, u planu je i gradnja novog autobusnog kolodvora s pristupnim cestama, ali i gradnja još jednog dječjeg vrtića koji bi također trebao niknuti na području bivše vojarne.

Planira Kirin u svome gradu do iduće godine izgradnju nove zgrade Državnog arhiva, sigurnu kuću, ali i obiteljski centar, što je nadogradnja na postojeće Veleučilište sa Studentskim domom i Tehnološko-inovacijskim centrom. Iznenađujuće, ali izgleda neosporno, Virovitica s Kirinom na čelu živi ono o čemu i u potresom porušenom Zagrebu mnogi sanjaju. Upućeni će pak reći kako uz Kirina velike zasluge za uzlet Virovitice ima i njegova supruga Sanja koja je, kako se po gradu priča, mozak svih Kirinovih operacija.

Ova Varaždinka koja upravlja virovitičkim Upravnim odjelom za financije i gospodarstvo slovi kao sposobna, temeljita i odgovorna žena koja je počela kao inženjerka za tekstil općekonfekcijskoga smjera zaposlivši se u kultnoj Virovitičanki u kojoj je radila kao poslovođa. S još nekolicinom suradnika uspjela je pokrenuti proizvodnju u posrnuloj tvornici, nakon čega odlazi u Industrijsko-obrtničku školu ne zapostavljajući svoju karijeru u HDZ-u.

Kada je Kirin s mjesta virovitičkoga gradonačelnika prešao na mjesto ministra policije, zaposlila se u gradskoj upravi u kojoj se zadržala do danas. “Muž mi nije našao ni jedan posao”, tvrdila je gospođa Kirin svojedobno za lokalne medije, a i danas u Virovitici lokalci pričaju kako iza njihova “Kire” stoji moćna i samouvjerena žena koja je zaslužna za revitalizaciju njihova grada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI