UZBUNA U SUSJEDSTVU: Upozoravaju svoje građane! ‘Ukoliko ste sudjelovali u obrani svoje zemlje, ne putujte u Srbiju’

Ivica Galovic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova BiH preporučilo je u utorak svojim državljanima koji su sudjelovali u obrani BiH da ne putuju u Srbiju zbog rizika od uhićenja nakon što je Sud u Beogradu zbog ratnih zločina odredio pritvor nekadašnjem bošnjačkom policijskome dužnosniku uhićenom za vikend na granici.

“Preporučuje se svim državljanima koji su na bilo koji način bili uključeni u obranu Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju“, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova BiH kojemu je na čelu Bisera Turković iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.
Pojašnjava se kako se upozorenje državljanima BiH izdaje zbog ‘rizika od uhićenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin’, te navodi kako Srbija ne želi razmjenjivati podatke oko osoba koje tereti za ratne zločine.

Reagiranje ministarstva vanjskih poslova BiH uslijedilo je nakon što je Viši sud u Beogradu odredio jednomjesečni pritvor nekadašnjem policijskome dužnosniku Edinu Vranju koji je uhićen u subotu pri ulasku u Srbiju. Njega se tereti da je kao pripadnik ratnih bošnjačkih policijskih snaga počinio ratne zločine nad zatočenim Srbima na području Goražda u ratu od početka 1993. do listopada 1994. godine.

Zbog toga uhićenja ministrica Turković je na konzultacije iz Beograda u Sarajevo do daljnjega povukla veleposlanicu Aidu Smajić.

Uhićenje Vranja osudile su sve bošnjačke stranke, kao i dvojica članova državnog vrha Šefik Džaferović i Željko Komšić.



Oni su rekli kako ovo predstavlja “novi u nizu proračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina”.

Istodobno, srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik ogradio se od njihova stava i izjavio kako podržava procesuiranje svih osumnjičenih za ratne zločine.

„Zašto se sada diže galama o posljednjem slučaju, pa koliko su oni Srba uhitili? Sud treba odlučiti je li netko kriv ili nije, a ne Komšić i Džaferović. Njih dvojica čine sve kako bi se ovdje sve raspalo“, rekao je Dodik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI