UŽASNA TRAGEDIJA U SLAVONIJI: Mladi muškarac i otac preminuo nakon kobnog uboda stršljenja!

U Slavoniji na području Našica dogodila se velika tragedija.

Naime mlađi muškarac u srednjim tridesetim godinama preminuo je u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda stršljena koji je za njega bio koban.

Muškarac, inače otac troje male djece, radio je u četvrtak u šumi s kolegama. On je u  teškom stanju doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju. Zbog više uboda stršljena stradao mu je središnji živčani sustav te mu je stanje bilo kritično, piše Glas Slavonije.


Unatoč tome što je bio najprije zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek te što su ga stavili na aparate za održavanje života, muškarcu nije bilo spasa.

Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.“Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć” upozorila je dr. Prus za Glas Slavonije.

Foto: Pixabay

Dodaje također kako je loše što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naglašava i da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći.

Mjesto uboda potrebno je hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda, kaže dr.Prus.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI