UŽAS U DOMU ZA STARIJE! Ravnatelj spolno uznemiravao zaposlenice, aktivan je bio i u HDZ-u

Ilustracija: Pixabay

O spolnom uznemiravanju tri zaposlenice u Domu za odrasle već je pisano u medijima, a sada su reagirale i institucije. Optuženi ravnatelj već je obnašao niz visokih dužnosti u županiji, a bio je aktivan i u HDZ-u.

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 53–godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela zlostavljanja na radu i tri kaznena djela spolnog uznemiravanja.

Kako doznaje Regionalni portal Bjelovar.live, radi se o Zlatku Kraljiću, aktualnom ravnatelju bjelovarskog Doma za odrasle osobe smještenog u Ulici don Frane Bulića.


Kako stoji u optužnici, okrivljenog 53–godišnjaka se tereti da je od travnja 2019. godine do 11. studenog 2020. godine, kao ravnatelj ustanove, zaposlenicu na radnom mjestu njegovateljice optuživao da nadležnom tijelu piše anonimna pisma o stanju u ustanovi, kao i da joj je tijekom razgovora rekao kako će sistematizacija radnih mjesta proći i da će netko biti nagrađen, a netko ne te da će klečati pred njim.

Nakon toga je oštećenica zaprimila ugovor o radu (za radni odnos na radnom mjestu pralje) uslijed čega joj se pogoršalo zdravstveno stanje.Također, Kraljića se tereti da je kao ravnatelj Doma za odrasle osobe počinio tri kaznena djela spolnog uznemiravanja na štetu tri zaposlenice.

Kako stoji u optužnici, od jeseni 2019. godine do 15. listopada 2020. godine je spolno uznemiravao zaposlenicu na radnom mjestu fizioterapeutkinje, potom od ožujka 2019. godine do 15. listopada 2020. godine zaposlenicu na radnom mjestu sobarice te od travnja 2019. godine do studenog 2020. godine zaposlenicu na radnom mjestu prodavačice.

“Opisano okrivljenikovo postupanje izazvalo je kod oštećenica osjećaje poniženosti te je povrijedilo njihovo dostojanstvo zbog čega su dvije zaposlenice bile na bolovanju, a jedna se nalazi na bolovanju”, javljaju iz bjelovarskog ODO–a.

Inače, nekoliko osoba je tijekom protekle dvije godine javno optuživalo Kraljića za opisane stvari iz optužnice, a sada je i državno odvjetništvo nakon obavljene krim istrage reagiralo optužnicom.

Na radno mjesto ravnatelja Doma za odrasle osobe Kraljić je došao koncem siječnja 2019. godine nakon što je odabran na javnom natječaju na koji je, podsjetimo, pristiglo pet prijava za posao.

Članovi Upravnog vijeća obavili su razgovore sa svim kandidatima i odabrali Kraljića koji posjeduje HDZ–ovu stranačku iskaznicu.

Svojevremeno je bio direktor Bjelovarskog sajma, a obavljao je i pročelničku funkciju Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i ruralni razvoj pri Bjelovarsko–bilogorskoj županiji. Na mjesto ravnatelja Doma stigao je s mjesta županijskog pročelnika. Kandidirao se i 2017. godine na lokalnim izborima za načelnika Općina Ivanska nedaleko Bjelovara, ali je izgubio u drugom krugu.

Kako danas stvari stoje, Kraljiće je nakon brojnih optužbi ipak optužen za spolno uznemiravanje zaposlenica Doma koji inače pruža utočište psihički bolesnim korisnicima.

Dokaže li mu se krivnja, Kraljiću prijeti višegodišnja kazna zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI