UŽAS NA ŠKOLSKOM IGRALIŠTU: Učenika pretukli, a škola nije zvala policiji, ni odvela učenika na u bolnicu

Foto PU zagrebačka

Dva propusta utvrđena su u slučaju ozljeđivanja učenika petog razreda početkom svibnja na igralištu Osnovne škole Grabnik u Karlovcu, piše Jutarnji list.

U nadzoru koji je provela prosvjetna inspektorica Vesna Štraus po prijavi roditelja ozlijeđenog djeteta da škola nije pravodobno reagirala prema njima i institucijama, odnosno da je pokušala zataškati slučaj, ustanovila je da je škola prekršila Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

Konkretno, navodi se kako je škola prekršila odredbu u kojoj se navodi kako je “u slučaju sumnje da je došlo do nasilnog postupanja (tjelesnog i emocionalnog, spolne zlouporabe, zlostavljanja i dr.) ravnatelj s nadležnim institucijama i tijelima obvezan pokrenuti postupak radi zaštite prava djeteta (čl. 5. st. 2.), a prekršeni čl. 8. st. 1. tog zakona govori da je školska ustanova u slučajevima povrede prava učenika obvezna izvijestiti nadležna tijela, policiju, ministarstvo, tim školske medicine, centar za socijalnu skrb i druge.

I drugo, bili su dužni otpratiti učenika do zdravstvene ustanove u kojoj je hospitaliziran, no ni to nisu učinili. U istom se inspekcijskom izvješću navodi kako je škola poduzela sve radnje kako bi dijete bilo liječnički zbrinuto. Otac je, naime, u prijavi na ovu okolnost tvrdio kako škola doista jest javila majci da je dijete u bolnici odmah nakon događaja, ali samo da je dječak pao na igralištu, ne i to da je bilo kontakta, odnosno sukoba s drugim učenikom, što će on kasnije doznati neslužbeno.

Iz Ministarstva obrazovanja su potvrdili “da je školi dostavljeno rješenje o provedenom nadzoru u kojem su utvrđeni propusti i naloženo ono što treba napraviti”, no nisu željeli ulaziti u detalje, pozivajući se na tajnost postupka. I dalje nije jasno kako je Ministarstvo 2. lipnja tvrdilo da ovo rješenje, napisano 26. svibnja, ne postoji, odnosno da su izvidi u tijeku.Uz to, rezultati odudaraju od nalaza kako je isti dokument roditeljima prezentirala ravnateljica još 26. svibnja u kojem se ne navodi nijedan počinjeni propust, već je ravnateljica uvjeravala roditelje i javnost kako “škola nije zataškavala događaj te je utvrđivala činjenice odmah nakon događaja”.

Ovaj nalaz, uz druge materijalne dokaze, pa i policijsko istraživanje, bit će dokaz u postupku koje još provodi Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu. U prijavi koju je institucijama podnio otac na temelju saznanja roditelja djeteta koje je svjedočilo događaju navodi se kako je drugi učenik njegova sina uhvatio za noge i bacio na tlo te da su tako nastale ozljede tjemena glave i razderotina lica.

Da su se dva učenika fizički sukobila, doznajemo, ustanovila je i policija, no ta se verzija ne poklapa potpuno s onom iz očeve prijave. Sve te okolnosti i dalje se utvrđuju, odnosno izvidi i dalje traju, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI