UTVRĐENI SU PROPUSTI: Što je prethodilo smrti Vladimira Matijanića?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Još uvijek se čeka konačni zaključak Stručnog povjerenstva oko smrti Vladimira Matijanića i propusta u KBC-u Split.

Jutarnji list neslužbeno doznaje, od izvora uključenih u slučaj, da su utvrđeni određeni propusti. Oni se ne tiču obiteljske liječnice, koja je Matijaniću bila potpuno dostupna te ga je savjetovala da ode u bolnicu. Savjetovala mu je cijepljenje te da ga je naručila na cijepljenje još u proljeće prošle godine, no pokojni Matijanić nije otišao na zakazani termin.

Izuzimanjem dokumentacije utvrđeno je da Matijanić nije uzimao terapiju koja mu je bila propisana zbog osnovnih bolesti, a u razgovoru s imunologinjom, koja mu je navodno sugerirala da se ne cijepi, ona je to demantirala. Odnosno, tvrdi da se takvi pacijenti trebaju cijepiti, no da se ne sjeća da su ikada razgovarali o toj temi, doznaje Jutarnji list.

Ono što još treba utvrditi vezano je za Hitnu pomoć koja je dvaput dolazila u Matijanićev stan. Prvi put kada su zaključili da nema potrebe za hospitalizacijom i drugi put kada je preminuo. Također, provjerava se i KBC Split. Liječnica koja je oba puta došla mlada je liječnica te je zaposlena tek u svibnju ove godine.

Izvješće sastavljeno tijekom prvog posjeta Hitne, kažu upućeni, ne ukazuje da su vitalne Matijanićeve funkcije tada bile ugrožene te sadrži uputu da se javi na hitni infektološki prijem ako dođe do pogoršanja.Utvrđeni su, navodno, i neki proceduralni propusti oko obdukcije.

Za sada je poznato kako je pokojni Matijanić bio pozitivan na covid te je bio imunokompromitiran zbog prijašnjih bolesti, a obdukcijom mu je utvrđena obostrana intersticijska upala pluća te akutne ozljede srca kao posljedica covid-infekcije. Zabilježen je i masivni otok pluća te izljev tekućine u osrčje, kao i generalizirani zastoj krvi.

Kod Matijanića su nađeni za covid-19 specifični ugrušci u malim plućnim arterijama te sitna krvarenja u plućne alveole i intersticij pluća. Zabilježen je i otok mozga te Sjogrenov sindrom, odnosno kronična upala žlijezde slinovnice i kronična upala dušnika i bronha. No, detaljni razlozi smrti, odnosno uzroci nastajanja tih dijagnoza znat će se kad se završi patohistološka analiza (PHD) tkiva.

Čini se i da nije napravljen EKG, za koji se smatra da je bio potreban. Još se provjerava obdukcija, odnosno tko ju je trebao napraviti – patolog ili sudski medicinar. Također i to zašto je napravljena izvan radnog vremena. U svakom slučaju, riječ je o još neslužbenim informacijama i konkretan zaključak je li bilo pogreški i koje bi one bile znat će se sljedeći tjedan, kada Stručno povjerenstvo napiše nalaz, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI