USTAV ĆE DOŽIVJETI NEKE PROMJENE? Bačić: ‘Treba usvojiti Zakon o referendumu kako bismo mogli reći da smo u Hrvatskoj uspostavili iznimno dobar pravni i zakonodavni okvir’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski Ustav trebao bi doživjeti neke promjene i to u dijelu kojim se regulira pitanje referenduma, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, optimističan je u vezi toga. No, on ne može tvrditi da će se te promjene i usvojiti.

“Moram reći da sam zadovoljan i optimističan sam da ćemo pristupiti izmjenama Ustava, a hoće li one doista biti usvojene, ne bih govorio na temelju svog dojma i pred nama je još posla. Na sastancima uglavnom su svi klubovi tvrdili da je to doista velik iskorak kada se u pitanju referendumske inicijative, ali hoćemo li u tome biti žrtve vlastitih ideoloških i svjetonazorskih stavova, to ne mogu reći”, rekao je Bačić nakon sastanaka u četvrtak s predstavnicima lijeve i desne oporbe.

Dodao je da u HDZ-u misle da te stvari trebaju staviti sa strane i dogovoriti se o onome što misle da je dobro za nadograđivanje postupka posebnog odlučivanja građana na referendumu.

Bačić je istaknuo kako se predložene promjene isključivo odnose na definiranje referendumskog okvira u Ustavu i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

“Treba usvojiti Zakon o referendumu koji je u proceduri u drugom čitanju i kako bismo doista mogli reći da smo u Hrvatskoj uspostavili iznimno dobar pravni i zakonodavni okvir za provedbu referendumskih inicijativa”, naglasio je.



Na upit o tome jesu li predstavnici ljevice svoju potporu uvjetovali uvrštenjem prava žene na izbor u Ustav, Bačić je odgovorio da oni jesu za predložene promjene oko referenduma, neki izričito, a neki malo manje izričito, ali je shvatio i da bi neki od njih bili zadovoljni kada bi se Ustavom definiralo pravo žene na prekid trudnoće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI