USKRSNA KOŠARICA SKUPLJA NEGO IKADA: Evo koliko će se prosječno potrošiti za blagdane

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Za Uskrsne blagdane ove ćemo godine potrošiti oko 1,6 milijardi kuna što je 15 posto više nego u ostalim tjednima tijekom godine, procjene su Hrvatske gospodarske komore.

Razlog tome je rast vrijednosti fiskalnih računa zahvaljujući poskupljenjima. Skromnija košarica ove će godine, tvrdi se, iznositi oko 550 kuna, piše Večernji list.

Sudeći prema anketama, na namirnicama za uskrsni stol ove će godine štedjeti čak dvije trećine građana, njih 66,5 posto. To je više nego prošle godine kada je za Uskrs štedjelo  54,3 posto ljudi. Oko 40 posto građana planira potrošiti do 500 kuna, od čega najviše njih manje od 300 kn.

“Asortiman je šarolik, cijene i 30 posto više, a iako se nitko ne može potužiti na ponudu, zamjetno je da trgovci ove godine ne pretrpavaju police kao prijašnjih godina. Vidi se da vode računa da im ne ostane mnogo robe i znatno su oprezniji, dok su se lanjskih godina na policama i mesoreznicama nalazile i mjesec dana poslije Uskrsa”, rekao je direktor Croatistočara Branko Bobetić. Tijekom godine suhomesnatih proizvoda, plećke, šunke, vratine, Hrvati u prosjeku pojedu između 5 i 6 tisuća tona, od čega samo za Uskrs 2000 tona.

“Potrošnja u uskrsnom tjednu i četiri je puta veća od prosjeka, a dobra vijest je i da je više od 90 posto tih proizvoda iz domaće industrije, rijetko iz drugih zemalja, osim pršuta”, istaknuo je Bobetić. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI