USKORO TESITRANJE I U LJEKARNAMA! Evo i koliko će koštati testiranje za važeću covid potvrdu

Nakon uvođenja obveznih covid potvrda za državne i javne ustanove očekuje se velika navala necijepljenih građana na testiranje, a ono će biti omogućeno i u ljekarnama.

Ondje se očekuju velike gužve, a predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo komentirala je nadolazeću situaciju.

“Testirati se može u ljekarnama koje će do sutra osposobiti svoje prostore i uvjete za prostore i uvjete za provođenja testiranja. Mi smo danas cijeli dan pripremali upute ljudima kako da svoju novu djelatnost ustroje i pretpostavljam da će se veliki broj ljekarni u to uključiti”, rekla je Soldo za HRT.

“Naravno, većina njih neće testirati kroz cijelo svoje radno vrijeme jer mi moramo obavljati i svoj redovni posao. Građanima je najjednostavnije vidjeti web stranicu svoje najbliže ljekarne ili kontaktirati ih telefonom ili osobno i provjeriti termine testiranja”, dodala je.

Kaže kako ljekarnicima i farmaceutskim tehničarima testiranje nije primarni posao i stoga Komora planira za nekoliko dana organizirati edukaciju.



“Ja se nadam da će se velik broj njih uključiti, imamo interes ljekarni, osobito iz malih mjesta gdje je veliki interes i vrtića i škola i drugih institucija koje moraju imati neko mjesto za testiranje. U velikim gradovima imamo puno mjesta za testiranje kojima je to standardni posao i pozivam građane da radije idu tamo”, rekla je Soldo.

Neki će ljekarnici i odlaziti do nekih ustanova kako bi obavili testiranje.

“Kako ne bi poremetili svakodnevni rad dali smo upute ljekarnicima kako mogu ići testirati i u prostorima poslodavaca koji od njih zatraže tu uslugu. Napisali smo detalje upute koje su to procedure. To su uglavnom vrtići, škole i neke institucije”, ističe Soldo.

Kaže kako se nalazi testiranja mogu dobiti u papirnatom obliku u ljekarni, mogu se uputiti putem e-maila pacijentu koji je testiranje obavio u ljekarni, a može se poslati i skupni nalaz poslodavcu o statusu njegovih zaposlenika.

“Ne znamo još točne cijene, ali vjerujem da će se svi referirati prema cijenama koje imaju Zavodi za javno zdravstvo. Prema današnjim podacima to je 150 kuna”, rekla je Soldo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI