USKOK POKRENUO ISTRAGU PROTIV 26 OSOBA: Osumnjičeni za nekretninske prevare

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Temeljem policijske kaznene prijave USKOK je pokrenuo istragu protiv 26 osoba koje se sumnjiče za niz prevara kako bi stekli vlasništvo nad nekretninama. Koristili su se lažnim  kupoprodajnim ugovorima i drugim pravnim aktima u sklopu zločinačkog udruženja, objavila je zagrebačka policija.

Kako su istaknuli, dovršeno je opsežno višenamjensko istraživanje nad 23 muškarca i tri žene, u dobi od 26 do 72 godine. Njih se sumnjiči za prevare, krivotvorenja isprava i pomaganja u tim nedjelima u sastavu zločinačkog udruženja te primanja i davanja mita.

Ne navodeći identitete osumnjičenika policija je precizirala da su K.M. (65) i 44-godišnjak od studenog 2019. do travnja 2022. vodili zločinačko udruženje radi stjecanja imovinske koristi prijenosom vlasništva na većem broju nekretnina na imena članova zločinačkog udruženja i na druge s njima povezane osobe, a bez znanja i pristanka zemljišnoknjižnih vlasnika.

Policija nadalje navod da su pribavljali podatke o preminulim vlasnicima koji nekretnine nisu ostavili u nasljedstvo, odnosno o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese. Potom su ne temelju krivotvorenih kupoprodajnih ugovora i drugih pravnih akata ulazili u posjed i oduzeli vlasništvo nad nekretninama od zakonito upisanih vlasnika te ih prodavali.

Voditelji zločinačkog udruženja su ostale osumnjičenike angažirali da budu ugovorne strane i nositelji prava vlasništva te da po njihovim uputama potpisuju dokumentaciju i podnose je na javnobilježničku ovjeru te da na sudovima uknjiže vlasništvo.



Uz to, K.M. i 44-godišnjak su angažirali 58-godišnjaka kao pravnog savjetnika pri čemu je on znao da je riječ o nezakonitom pribavljanju nekretnina, a u jednom slučaju su ga angažirali i za pribavljanje posjeda nezakonito stečene nekretnine.

Osumnjičenu 54-godišnjakinju su angažirali za izradu dokumentacije radi uknjižbe vlasništva, 45-godišnjakinju za pronalazak kupaca nekretnina, a 70-godišnjaka za čuvanje posjeda jedne od nekretnina.

Sumnja se i da se 29-godišnjak, nakon što mu se obratio 53-godišnjak radi pribavljanja službenih podataka o osobama i vozilima, dogovorio s 31-godišnjim zagrebačkim policajcem da mu za 200 eura dostavi podatke o raspisanim potragama za osobama i vozilima.

Nakon kriminalističkog istraživanja, 21 osumnjičenik predan je pritvorskom nadzorniku, dok se tri osumnjičenika od ranije nalaze u zatvoru, a za jednim se intenzivno traga.

Sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda USKOK je predložio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora protiv 12 okrivljenika.

.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI