USKOK ODGOVORIO ODVJETNICI JOSIPE RIMAC ’Ovo je složen predmet s nekoliko okrivljenika, evo što sve provodimo’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) osvrnuo se na navode Lidije Horvat, braniteljice bivše državne tajnice Josipe Rimac u kojima je istaknula kako Uskok uopće ne ispituje svjedoke ili ih ispituje neprimjerenom dinamikom za predmet u kojem je osoba lišena slobode.

Takve optužbe Uskok je ocijenio neosnovanima te istaknuo kako se u ovom slučaju radi o složenom predmetu s više okrivljenika.

Dodaju i kako se svjedoci ispituju bez zastoja te ističu kako je od pokretanja istrage ispitano 44-ero svjedoka. Uz to, tvrde i kako se dinamika ispitivanja svjedoka odvija podjednako prema svim okrivljenicima kojima je istražni zatvor određen zbog te zakonske osnove.

Naglasili su i kako se prilikom ispitivanja svjedoka, u odnosu na okrivljenike koji se zbog tzv. koluzione opasnosti nalaze u istražnom zatvoru, rukovode načelnom razmjernosti.

Osim toga, u navedenom predmetu ne odvijaju se samo ispitivanja svjedoka. Dapače, u istrazi se paralelno poduzima i niz dokaznih radnji, kakve su pretrage brojnih elektroničkih uređaja oduzetih od okrivljenika, a ističu i kako su od suda ishođene privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi. Uz to, Uskok tvrdi da detaljno analizira dokumentaciju i spis koji trenutno imaju preko 10.000 stranica.



Podsjetimo, Horvat je odaslala pritužbu sucu istrage u kojoj je istaknula da Uskok u istrazi afere Vjetroelektrane ne ispituje svjedoke zbog kojih je Rimac u istražnom zatvoru, dok istovremeno ispituje druge svjedoke.

“Potpuno je razvidno da su svjedoci zbog kojih je Rimac pritvorena već mogli biti ispitani te je ona mogla biti puštena na slobodu”, rekla je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI