USKOK IZNIO DETALJE O UHIĆENJIMA: Bračni par Puklin tereti se za ustupanje povjerljivih informacija o postupanju državnog odvjetništva

Foto: Pixell

Iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK-a) oglasili su se vezano uz jučerašnja uhićenja.

Podsjetimo u jučerašnjoj akciji uhićeni su, među ostalim, bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, kao i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, svojedobno optužena u slučaju Agrokor.

Prema priopćenju bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin obavještavala je svog supruga Gorana Puklina o postupanju i namjeravanom postupanju državnog odvjetništva u predmetima u kojima je postupanje tajno.

Preko supruga je davala upute o načinu i sadržaju obrane te ga je obavještavala o radnjama koje bi se trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:



“USKOK je na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1973., 1965., 1974., 1975., 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka studenog 2018. do sredine veljače 2019. godine u Zagrebu, kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu (u daljnjem tekstu: ŽDO), zadužena za postupanje u  predmetu protiv više okrivljenika, među ostalima protiv II. okr. i drugih zbog gospodarskih kaznenih djela na štetu jednog trgovačkog društva, na traženje II. okr. te u dogovoru s III. okr., svojim suprugom i poznanikom obitelji od II. okr., i posredstvom njega upućivala i dostavljala joj za tu svrhu važne informacije o stanju predmeta, o postupanju i namjeravanom postupanju državnog odvjetništva i u predmetima u kojima je postupanje tajno.

U okviru navedene dužnosti I. okr. je imala pristup podacima iz svih kaznenih predmeta ŽDO-a formiranih radi ocjene postojanja kaznene odgovornosti odgovornih osoba tog trgovačkog društva, te je II. okr., u skladu sa stanjem pojedinog predmeta, davala upute o načinu i sadržaju obrane te je obavještavala o radnjama koje bi trebala poduzeti da bi otklonila svoju kaznenu odgovornost.

Pored toga, dostavljala joj je i podatke o državnoodvjetničkim postupanjima prema drugim okrivljenicima ili potencijalnim okrivljenicima, kako bi II. okr. te podatke učinila dostupnima tim osobama.

Nadalje, u razdoblju od početka ožujka 2018. do prosinca 2019. godine, u Zagrebu, IV. okr. je kao direktor Sektora logistike u trgovačkom društvu Hrvatska lutrija d. o. o. te istovremeno prikriveno postupajući i u svojstvu tajnog člana jednog trgovačkog društva (u daljnjem tekstu: TD), u cilju da tom trgovačkom društvu u postupcima javnih nabava osigura status jedinog valjanog ponuditelja i tako mu omogući dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom, najprije sa preostalim predstavnicima TD-a, i to III. okr. kao tajnim članom TD-a i V. okr. kao direktorom TD-a, utvrdio profil stručnih osoba kojima je raspolagalo TD, a potom i dogovorio dokaze sposobnosti koje će svi zainteresirani gospodarski subjekti morati ispuniti da bi mogli sudjelovati u postupcima javne nabave za pružanje IT usluga Hrvatskoj lutriji kao naručitelju.

Pritom su dogovorili i kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda zainteresiranih gospodarskih subjekata i te kriterije prilagodili profilu i radnom iskustvu stručnjaka na dispoziciji TD-a. Sukladno dogovoru, V. okr. je njihove zajednički sastavljene ponude u ciljanim postupcima javne nabave podnosio naručitelju, nakon čega je IV. okr. postupajući kao direktor Sektora logistike u Hrvatskoj lutriji, u cilju realizacije opisanog dogovora određivao da upravo stručnjaci na dispoziciji TD-a u postupku evaluacije ponuda nose dodatne bodove ili je kao uvjet za participaciju u postupku javne nabave navodio potvrde i licence na raspolaganju TD-u.

Slijedom toga je TD, po objavi više predmetnih nabava, bilo jedini ponuđač ili jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete te je Hrvatska Lutrija s TD-om po okončanim postupcima sklapala ugovore. Na opisani način je Hrvatska lutrija kao investitor TD-u dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8.299.437,50 kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI