USKOK ISTRAŽUJE MINISTARSTVO ZDRAVSTVA: ‘Zbog nabave intraoperativnog uređaja po cijeni od 11,2 milijuna kuna s PDV-om’

Pixabay

Nabava intraoperativnog uređaja koji je Ministarstvo zdravstva za KBC Sestre milosrdnice platilo 11,2 milijuna kuna s PDV-om, sumnjiva je USKOK-u pa je pokrenuta istraga, potvrdili su u Ministarstvu zdravstva, piše Večernji list.

“USKOK traži od nas da dostavimo neku dokumentaciju, ali nije zvao na razgovore, koliko ja znam”, rekao je državni tajnik Tomislav Dulibić.

Na sumnjivu nabavu ukazao je u travnju 24sata kada je rečeno da je uređaj kupljen za 9 milijuna kuna plus PDV. To je značilo da je više nego dvostruko preplaćen te da je Ministarstvo zdravstva nesvakidašnjom brzinom odobrilo tu kupnju.

Iznos je procijenjen pri raspisivanju natječaja u studenome 2020. godine, a konačna odluka o izabranom ponuditelju, tvrtki Endomedic, objavljena je 22. veljače.

Samo dan kasnije iz Ministarstva su dali suglasnost na odabranu ponudu, što je neuobičajeno brzo. To je za 24sata potvrdio dr. Ivan Milas, predstojnik Klinike za tumore, navodeći kako je godinama pisao molbe za prioritetnije uređaje, kao što je npr. novi kolonoskop, koji se koristi za puno više pacijenata, a postojeći je star 20 godina.Milas je tražio CT simulator jer je postojeći imao već 17 godina.

Pisali su i molbe Ministarstvu za uređaje za zračenje i anesteziološke aparate. Ni jedna molba nije prošla, dok je ova za intraoperativnim uređajem brzinski odobrena.

Potpisao ju je ministar zdravstva Vili Beroš, potvrđuje Dulibić, koji je ujedno bio i u Upravnom vijeću KBC-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI