Uriniranje na srpsku trobojnicu u Crnoj Gori! RASTE NAPETOST SRBIJE I CRNE GORE

screenshot

Komentirajući incidente u Podgorici u ponedjeljak, kada je pri dočeku vaterpolo reprezentacije Crne Gore pretučen jedan mladić i kad je oskvrnuta zastava Srbije, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da je srbijanski državni vrh reagirao sa zabrinutošću na činjenicu da je “nasilje nastalo iz etničkih razloga”.

“Predsjednik Vučić je rekao da je jedna od stvari koja ga ja zabrinula i uriniranje na srpsku trobojnicu u Crnoj Gori i ono što je možda još opasnije, a to je izostanak reakcije crnogorskih vlasti”, izjavio je Stefanović za Radio-televiziju Srbije (RTS) i poručio da je to “prioritet” te da je “najvažnije očuvati mir i stabilnost u regiji”.

“Hoćemo razgovarati s vlastima u Crnoj Gori… Očekujem da će predsjednik Vučić s predsjednikom Đukanovićem uskoro razgovarati u cilju smirivanja napetosti i zaštite srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je Stefanović.

Komentirajući izjavu crnogorskog šefa države kako se zlouporabom prosvjeda zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti želi “srušiti Crna Gora”, Stefanović je rekao da “ne želi ulaziti u odnose države i crkve, poglavito u drugoj državi”.

On je ocijenio normalnim “da država ne uređuje kako će se netko moliti bogu i poštivati vjeru i tradiciju”.



On je ponovio da će “u cilju smirivanja tih napetosti” srbijanski predsjednik sa svojim crnogorskim kolegom razgovarati “vrlo vrzo”.

Vučić danas boravi u posjetu Mrkonjić Gradu i Drvaru, u BiH, gdje će nazočiti otvorenju pogona tekstilne tvrtke “Yumco”, čiju gradnju je financirala Srbija.

Crnogorski premijer Duško Marković optužio je prošlog tjedna Beograd da je, nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, vodio „neviđenu propagandu“ protiv Crne Gore koju su, kako je rekao „vršili čimbenici unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije oni iz susjedne Srbije”.

Crna Gora je u posljednjim danima 2019. usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon pak podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI