URAGAN FIONA ‘PRELETIO’ PORTORIKOM: Uzrokovao velike poplave i klizišta, stanovnici ostali bez struje

Pixabay/Ilustracija

Uragan Fiona u Portoriku je uzrokovao velike poplave i klizišta prije nego što je krenuo prema Dominkanskoj Republici. Zbog toga je većina stanovnika toga otoka ostala bez struje, objavila je vladina agencija.

Najviše je stradala jugozapadna obala Portorika u blizini Punta Tocona, a udari vjetra iznosili su oko 140 kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Dodali su kako je oluja uzrokovala “katastrofalne poplave”.

Do nedjelje navečer humanitarne agencije u Dominikanskoj Republici počele su evakuirati stanovnike iz visokorizičnih područja na istoku zemlje.

Predsjednik Luis Abinader odgodio je put u New York, gdje je trebao sudjelovati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a početak dominikanske školske godine pomaknut s ponedjeljka na srijedu.Portorikanske luke su zatvorene, a letovi iz glavne zračne luke otkazani.

Olujne kiše i odroni također su predviđeni za Dominikansku Republiku dok oluja napreduje prema sjeverozapadu, a otoci Turks i Caicos vjerojatno će se suočiti s tropskom olujom u utorak, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Proglašenje izvanrendog stanja za Portoriko, odobrio je u nedjelju predsjednik SAD-a Joe Biden. 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI