UPOZORENJE NA OPASNOST OD EKSTREMISTIČKIH PRIJETNJI U BiH! ‘Schmidt mora potaknuti bosanskohercegovačke političare da spriječe krah oko izbora’

Foto: Antonio Balic/CROPIX

Međunarodna krizna skupina (ICG) objavila je alarmantno izvješće ususret nedjeljnim izborima te pozvala visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da žurno spriječi “crni scenarij” za BiH, objavio je Dnevnik.ba.

Organizacija ICG, koja se bavi problematičnim državama, doslovno je svojedobno “skinula” BiH s toga popisa, ali njezino je izvješće objavljeno u ponedjeljak vrlo dramatično te poziva na međunarodni intervencionizam zbog potencijalne opasnosti koja može nastati na izborima.

“Središte prijepora je opasnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz vlasti te time poremete ravnotežu uspostavljenu Daytonskim mirovnim sporazumom”, objašnjavaju u ICG-u.

U Međunarodnoj kriznoj skupini smatraju kako “bi antagonizam između Bošnjaka i Hrvata mogao narušiti sposobnost zemlje da preživi separatistički izazov od Srba, koji su druga glavna zajednica u zemlji”.

“Schmidt mora vidjeti može li prijetnjama potaknuti bosanskohercegovačke političare da spriječe krah oko izbora. Ako nije, trebao bi nametnuti promjene potrebne za izbjegavanje krize”, dodaju.Smisao reformi koje je zamislio njemački diplomat na čelu međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt bio je otežati Bošnjacima, koji u Federaciji imaju veliku većinu, da izaberu zastupnike koji bi trebali zastupati Hrvate i Srbe te time olakšati kako bi posljednje dvije skupine utjecale na kreiranje politike.

U ICG-u objašnjavaju kako “je ta reforma općenito u skladu s nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH koju su Hrvati pozdravili, ali joj se protive Bošnjaci. Drugi set promjena – naizgled djelomično osmišljen da Bošnjacima da nešto zauzvrat – uklonio bi neke instrumente koje su Hrvati zloupotrijebili za blokiranje formiranja i funkcioniranja Vlade”.

“U kampanji prevladava nacionalistička retorika koja evocira sjećanja na rat. Secesionistički osjećaji u RS-u, u kombinaciji s ruskom invazijom na Ukrajinu, poništavaju ranije poglede na BiH”, navode u izvješću.

U analizi Međunarodna krizna skupina piše kako “Schmidt sada uživa potporu SAD-a i nekoliko europskih država, zbog čega mora koristiti svoje prerogative kako bi se spriječila eskalacija krize. Za razliku od Bošnjaka i Srba, Hrvati nisu većina ni u Federaciji ni u RS-u, što im otežava zaštitu interesa kako na entitetskoj tako i na državnoj razini.

“Oni su u nepovoljnijem položaju u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i osjećaju nezadovoljstvo”, stoji u izvješću.

ICG naglašava kako “ako BiH želi preživjeti kao jedinstvena država, ne može si priuštiti sporne izbore, koji bi mogli ujediniti Hrvate i Srbe protiv Sarajeva. Bosanskohercegovački čelnici pokušali su i nisu uspjeli riješiti krizu. Nespretno se čini kako bi se visoki predstavnik mogao pozvati na bonske ovlasti kao jedino dostupno utočište”.

Postoji i alternativno rješenje kojim bi Bošnjaci odustali od nametanja hrvatskih i srpskih političkih predstavnika.

U dokumentu se upozorava da “kao predstavnici većinske zajednice u zemlji, bošnjački lideri će morati artikulirati viziju koja je Hrvatima barem minimalno privlačna, kao i Srbima. To podrazumijeva izbjegavanje retorike kampanje koja oslikava te zajednice kao problem za BiH”.

“Nakon što se spriječi izborni inženjering, počne sa suštinskim razgovorima o BiH odmah nakon izbora, kada je najvjerojatnije da mogu postići kompromis. To u suštini znači da Srbi obustave pokušaj secesije, Hrvati se suzdrže od zloupotrebe svojih veto poteza, a Bošnjaci pak pristanu na dijeljenje vlasti u državi i u FBiH”, poziva Međunarodna krizna skupina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI