UOČI SJEĆANJA NA HOLOKAUST KAJTAZI JE JASAN! Nastupio oštro protiv ZDS, to neće tolerirati: ‘Treba zabraniti ustaška obilježja i pozdrave,

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji zastupa 12 nacionalnih manjina, među njima i židovsku, pozvao je u četvrtak da se prihvati prijedlog te manjine i zabrane ustaška obilježja i pozdravi, uključujući pozdrav Za dom spremni (ZDS).

„Pozivam Vladu i sve kolege zastupnike da prihvate prijedlog židovske zajednice i ostalih stradalačkih naroda da se ustaška obilježja i pozdravi, uključujući ZDS, Kaznenim zakonom jasno zabrane“, rekao je Kajtazi u slobodnom saborskom govoru.

Učinio je to ususret Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja.

Naglasio je i da židovska zajednica u Hrvatskoj u korištenju pozdrava ZDS vidi “poricanje Holokausta i traži pravno obvezujuće rješenje kroz Kazneni zakon tako da se korištenje tog pozdrava i negiranje Holokausta jasno i eksplicitno navede u Kaznenom zakonu kao djelo koje se kažnjava”.

Podsjećamo, “Za dom spremni”, skraćeno “ZDS”, pozdrav je koji je nastao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.



Njime su se služili pretežito pripadnici ustaškog pokreta, a bio je ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu Sieg Heil. Taj pozdrav bio je jedan od simbola ustaškog režima te je kao takav upotrebljavan na svim službenim dokumentima NDH. Početkom 1950-ih dio hrvatske emigracije pavelićevskog izvorišta napustio je pozdrav “Za dom spremni!”, smatrajući ga politički kompromitirajućim.

Pozdrav je ponovo populariziran tijekom Domovinskog rata, u kojem su ga kao krilaticu upotrebljavale paravojne postrojbe HOS-a. Tijekom Domovinskog rata i nakon njega pozdrav se često upotrebljavao u javnosti te je bio prisutan u medijskom prostoru i popularnoj kulturi. Odlukama Visokog prekršajnog suda od 27. siječnja 2016. i Ustavnog suda od 8. studenoga 2016. pozdrav Za dom spremni proglašen je protupravnim jer “simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti”.

Usprkos tomu, pozdrav se upotrebljava u hrvatskom javnom prostoru zbog suprotnih presuda u odnosu na one Visokoga prekršajnoga suda te odluka tijela javne uprave RH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI