UNIŠTENO TISUĆE HEKTARA: Nakon koronavirusa, Italiju poharala najezda skakavaca

Tisuće hektara pašnjaka i oranica u Sardiniji poharali su rojevi skakavaca, zbog čega su dodatno pogođeni poljoprivrednici koji se već teško nose s pandemijom koronavirusa, objavile su u petak poljoprivredne skupine.

Broj skakavaca je porastao otkad je narasla temperatura, dok su nametnici uništili približno 15.000 hektara pašnjaka u središnjoj provinciji Nuoro, rekao je Michele Arbau, iz sardinske podružnice talijanske poljoprivredne udruge Coldiretti.

“Poljoprivrednici su izgubili ljetne pašnjake i djelomično travu za jesen i zimu… a ono malo ljudi koji su uzgajali ječam, i njega se moralo odreći”, rekao je Arbau.

Tijekom ljetnih mjeseci, skakavci su uobičajen fenomen na mediteranskom otoku Sardiniji – poznatom po svojim idiličnim plažama i ekskluzivnim odmaralištima – no ovogodišnja najezda puno je veća nego što je to normalno.

Prošle godine, nametnici su uništili oko 2500 hektara u dotad najvećoj najezdi od Drugog svjetskog rata.Sve učestalije ekstremne promjene vremena – uključujući i sušu 2017. godine, i previše kiše 2018. godine i oba ekstrema prošle godine na Sardiniji – uzrokuju veće najezde skakavaca, rekao je Arbau.

Više nekorištenih površina na otoku također je faktor, s time da sve više poljoprivrednika ostavlja zemlju neobrađenom jer više ne mogu ostvariti zaradu od prodaje žetve, rekao je Arbau.

Tijekom karantene koja je u ožujku i travnju uvedena diljem zemlje, talijanski poljoprivrednici su se morali nositi s manjkom poljoprivrednih radnika i hladnim vremenom koje je uništilo velike količine voća.

“Predlažem organizacijama poljoprivrednika da razmisle o mogućnosti biokontrole za sljedeću godinu, kad će se sasvim sigurno ponovno suočiti s problemom marokanskih skakavaca”, dodao je, prenosi Hina.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI