UN PROZVAO SUMNJIVCE: Tri Zapadne sile krive za ratne strahote u Jemenu

BBC

Istražitelji UN-a sastavili su tajni popis mogućih sumnjivaca za ratne zločine, a na osnovi svojeg zadnjeg izvješća o kršenjima ljudskih prava u tom četverogodišnjem sukobu između koalicije arapskih država i pobunjenih Hutija koji kontroliraju glavni gradu Sanu, u Jemenu.

Istražitelji su utvrdili moguće ratne zločine na objema stranama, te upozorili na ulogu koju Zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran koji podržava Hutije. Izvješće optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da su ubijali civile u zračnim napadima i namjerno im uskraćivali hranu. Huti također granatiraju gradove, iskorištavaju djecu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade.

Hutiji su 2014. iz Sane protjerali jemensku vladu. Iduće godine intervenirala je sunitska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi vratila na vlast svrgnutu vladu, a u sukobima su do sada poginule tisuće ljudi. Zemlji prijeti glad velikih razmjera i pogođena je, po ocjeni UN-a, najgorom humanitarnom krizom na svijetu. U izvješću se navodi da je neovisni UN-ov panel poslao tajni popis UN-ovoj visokoj povjerenici za ljudska prava Michelle Bachelet identificirajući “pojedince koji bi mogli biti odgovorni za međunarodna kaznena djela”.

U dodatku se navode imena više od 160 “glavnih aktera” među najvišim saudijskim, emiratskim i jemenskim dužnosnicima i časnicima kao i Hutijima. “Pojedinci u jemenskoj vladi i koaliciji, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, možda su provodili zračne napade kršeći načela selektivnosti, proporcionalnosti i opreza, i možda su koristili izgladnjivanje kao ratnu metodu, što bi mogli biti ratni zločini”, navodi se u izvješću.

“Legalnost slanja oružja iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i drugih država ostaje dvojbena i predmet je raznih postupaka na domaćim sudovima”, govore iz UN-a. Ističe se također da istražno povjerenstvo, koje je osnovala Saudijska Arabija kako bi se provjerilo navodna koalicijska kršenja ljudskih prava, nije utvrdilo odgovorne za napade na civile, što dovodi u pitanje nepristranost istrage.



SAD, Velika Britanija i Francuska možda su suučesnici u ratnim zločinima u Jemenu kroz naoružavanje i obavještajnu i logističku potporu sunitskoj koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja izgladnjuje civile u sklopu svoje ratne taktike, stoji dalje u UN-ovom izvješću.

UN-ov panel navodi da je upozoren da su Emirati i savezničke snage mučili, silovali i ubijali osumnjičene političke protivnike zatočene na tajnim lokacijama, te da Hutiji postavljaju kopnene mine. Saudijska koalicija napala je iz zraka zatvorski kompleks na jugozapadu Jemena pri čemu su poginuli deseci ljudi, objavili su u nedjelju Crveni križ i Hutiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI