UMIROVLJENICI, POZOR! Ovog mjeseca mirovina stiže ranije

screenshot/hrt/ilustracija

Isplata mirovina za travanj 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u petak, 6. svibnja, priopćio je to Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Umirovljenici su u travnju dobili 2.701 kunu mirovine u prosjeku, što je 53 kune više kao rezultat prvog ovogodišnjeg usklađivanja prema rastu cijena i prosječne plaće s indeksacijom od 2,24 posto. Prosječna mirovina bez isplata u inozemstvo iznosi 3.040 kuna, odnosno 60 kuna više nego prije usklađivanja, prenosi mirovina.hr.

S uvećanom mirovinom za ožujak stigli su i zaostaci za svibanj i veljaču pa su umirovljenicima na račune tako sjele tri “povišice” dok će im sada u svibnju sjesti samo jedna. Primjerice, ako je mirovina od 2.250 kuna usklađivanjem porasla 50 kuna, u travnju je stiglo 150 kuna više, ukupno 2.400 kuna, a sada će u svibnju mirovina do idućeg usklađivanja iznositi 2.300 kuna.

Umirovljenicima ovoga mjeseca stiže i energetski dodatak, no točan datum isplate ove jednokratne pomoći još uvijek nije poznat. Na dodatak imaju pravo samo oni koji primaju hrvatsku ili hrvatsku i inozemnu mirovinu, koji nisu u radnom odnosu te imaju prebivalište u Hrvatskoj. Pomoć u svibnju bit će isplaćena samo domaćim umirovljenicima, dok će se oni s inozemnim faktorom (mirovinom ili radnim stažem u inozemstvu temeljem kojeg mirovinu ne primaju, ali o tomu moraju dati izjavu HZMO-u) dodatak dobiti u srpnju. Energetski dodatak dobivaju umirovljenici čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna i to u četiri platna razreda u iznosima od 400, 600, 900 i 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI