UMIROVLJENICI BIJESNI NA NAJAVLJENO POVEĆANJE MIROVINE: ‘Pa da smo kod talibana imali bi više’

screenshot

Nakon što je u ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio da će zbog usklađenja mirovine u Hrvatskoj porasti 2.5 posto, čime prosječna mirovina raste za nešto više od 68 kuna, oglasili su se i umirovljenici.

Svoje nezadovoljstvo pokazali su pred kamerama RTL Danas emisije, u kojoj je istaknuto kako će se primjerice umirovljenoj blagajnici mirovina povećati za 40-ak kuna, a saborskim zastupnicima za oko 250.

Oni koji primaju najniže mirovine, od oko 1700 kuna dobit će 42 kune više, dok će onima s prosječnom mirovinom od 2582 kune, stići povećanje za 63 kune. S druge strane, saborski zastupnici koji primaju 10 tisuća i 300 kuna, od rujna će dobivati mirovinu veću za 253 kune.


Božo Rački, umirovljenik iz Zagreba pred kamerama je komentirao najavljeno povećanje:
“Pa da smo kod talibana imali bi više. Ja ću dobiti 68 kuna više… pa kaj je to, za dvoje ćevape?”

“To je sve sitnica, uopće se ne osjeti to. To je jako malo, sve ide gore, sve je poskupjelo a penzije male”, rekla je Bara Holbak iz Zagreba.“Sramotno! Meni dođe da im vratim taj novac. Toliko ponižavanje. Bez teksta sam, bez komentara”, kazala je umirovljenica Branka Rodić iz Zagreba.

Podsjetimo, ministar Aladrović je rekao kako će se od 1. srpnja mirovine povećati u prosjeku za 68 kuna te je dodao da je to najveći porast mirovine temeljem usklađenja od 2018. godine. Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz te s razlikom za srpanj.

“Danas smo dobili podatke Državnog zavoda za statistiku, koji se odnose na kretanje cijena i kretanje plaća, i na temelju tih podataka formirali smo usklađenje od gotovo 2.5 posto”, izjavio je Aladrović, koji je boravio na otvaranju Sportskih igara mladih.

“Možemo biti zadovoljni tim usklađivanjem, to je rezultat mirovinske reforme iz 2019. te rada vlade, jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj”, rekao je ministar.

Na pitanje može li prosječni umirovljenik biti zadovoljan s povećanjem od 68 kuna, Aladrović je odgovorio da je to pitanje kod svakog usklađenja, no da se vlada trudi i čini sve da ono bude više.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI