UKRAJINSKI PREDSJEDNIK SIPA NOVE OPTUŽBE: ‘Rusija pokušava povećati energetski pritisak na Europu’

Foto: Guliver Images

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi energetski rat i pozvao na više jedinstva u Europi.

“Rusija ovih dana pokušava još više povećati energetski pritisak na Europu. Isporuka plina kroz Sjeverni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi uništiti normalan život svakog Europljanina”,  u svim državama našeg kontinenta, rekao je Zelenskij u svojoj dnevnoj videoporuci u subotu navečer.

Cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Europi, dodao je Zelenski. Osim tenkova i raketa, Rusija kao oružje također koristi energiju. Ove zime, Rusija priprema odlučujući udarac u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga, dodao je.

Europljani moraju bolje koordinirati vlastite protumjere i međusobno si više pomagati. Osim toga, mora se povećati pritisak na Rusiju kako bi se ograničili ruski prihodi od prodaje nafte i plina, rekao je Zelenski.

Rusiju je optužio za energetski rat optužio nakon što ruska energetska tvrtka Gazprom nije obnovila opskrbu plinom Sjevernim tokom 1 za Njemačku u subotu ujutro, protivno ranijim planovima. Gazprom je svoj potez opravdao navodnim curenjem ulja na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga.Zelenski je također osudio ozljeđivanje nekoliko djece na izložbi oružja u Černjihivu i obećao da će odgovorni za nemar biti kažnjeni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI