UKRAJINSKE IZBJEGLICE U MAĐARSKOJ: Od početka rata ušlo je više od pola milijuna ljudi, evo kako žive

REUTERS/Kai Pfaffenbach/Guliver Image/Ilustracija

Od početka rata u Ukrajini, u Mađarsku je ušlo više od pola milijuna ukrajinskih izbjeglica. Jedni od njih su Eliza i Artem koji su prije mjesec dana stigli u Nyiregyhazu. S majkom i nekoliko vrećica. Srce im je ostalo u Ukrajini, objavio je HRT.

“Sve nam je ostalo ondje, prijatelji, rođaci… Ovdje su ljudi prekrasni, u svemu nam pomažu”, rekla je Eliza koja je uz još šezdesetak obitelji smještaj pronašla u studentskom domu.

“Primili smo ih u naš hotel, dali im sobe, hranu, izmjenjuju se, idu dalje prema Njemačkoj i Austriji”, istaknuo je Istvan Janos, vicerektor Sveučilišta u Nyiregyhazi.

Studenti Katedre za ukrajinski na samom su početku ruske agresije pokazali veliko srce.

“Moji studenti svakodnevno su išli na granicu, pomagali, nosili vodu, hranu, sokove i peciva za djecu, prevodili”, naglasila je Viktoria Štefuca, pročelnica Katedre za ukrajinski Sveučilišta u Nyiregyhazi.Petero je ukrajinskih studenata nastavilo studirati na njihovu sveučilištu.

Dobru je odluku donijela i jedna ukrajinska obitelj koja je svoju ljubimicu Katju željela poštedjeti daljnjeg puta te ju je predala u sigurne ruke Zoološkog vrta u Nyiregyhazi koji je dosad sigurnost pružio brojnim životinjama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI