UKINUT SABORSKI IMUNITET STJEPANU KOVAČU! Odobreno zahtjev za određivanje pritvora, čeka se DORH

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) na svojoj održanoj sjednici su donijeli odluku o skidanju imuniteta SDP-ovom zastupniku Stjepanu Kovaču.

Zahtjev za skidanje imuniteta i lišavanje slobode Kovača poslalo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zbog sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Kovača se sumnjiči da je uoči lokalnih izbora u svibnju iscenirao prijetnje smrću kako bi doznao identitet osobe koja stoji iza internetske stranice „stjepankotac.icu”.


Kovač sada može biti uhićen, a istražitelji krenuti u pretres njegova doma i drugih prostorija. Po uobičajenoj praksi, MIP uvijek kada to traži DORH skida imunitet zastupniku.

MIP je jednoglasno odlučio da se Kovaču ukida imunitet. Rasprava nije bilo, članovi su odmah pristupili glasovanju.“DORH je 9. rujna uputio zahtjev Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka, lišenja slobode i određivanje istražnog zatvora za Stjepana Kovača, zastupnika u Hrvatskom saboru zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanje utjecajem. Kovač je zastupnik 10. saziva Sabora te ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te bez odluke Sabora ne može biti pritvoren niti se može pokrenuti postupak.

Međutim poslovnikom je propisano da ako Sabor ne zasjeda onda odluku donosi MIP s time da odluku mora naknadno potvrditi Sabor. Uskok je naveo da postoji osnovana sumnja u trgovanje utjecajem koristeći svoj autoritet kao gradonačelnika Čakovca insinuirajući prijetnje kako bi doznao identitet osobe iza internetske stranice. Uskok u svom zahtjevu navodi da je za daljni tijek postupanja potrebno donijeti rješenje o provođenju istrage. DORH ne može donijeti rješenje o vođenju istrage, ako nema odobrenja MIP-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI