UJEDINJUJE SE DESNICA: Hrvoje Zekanović otkrio čitav plan, ima poruku i za Karolinu Vidović Krišto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sve glasnije se šuška oko ujedinjenja stranaka s desnim političkim predznakom.

Sabor na kojem bi se ujedinili Hrvatska konzervativna stranka (HKS), Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku i Generacija obnove (GO) trebali bi se u subotu ujediniti u jednu stranku, Hrvatske suvereniste.

Za tjednik “7dnevno” suverenist Hrvoje Zekanović otkrio je pozadinu plana za okupljanje, ali i kako se nada da to nije posljednje ujedinjenje.

Naime, računa on na još nekoliko opcija. Za početak demantirao je najavu da je upravo on novi lider desnice, čak je iznio tezu da oni, suverenisti, nastoje stranku stvarati bez jasne liderske funkcije.

“Treba postojati vođa, ali ipak ću naglasiti da je ovdje bitna politička ideja, bitno je da mi uspijemo profilirati nekoliko političara u ovom dijelu političkog spektra, a onaj kult ličnosti koji se gajio donedavno na desnici, mi to ne radimo niti ćemo raditi. Nismo mi jedina opcija koja radi na taj način, imamo i na ljevici i na centru opcije koje također nemaju jasnog lidera.”



Kad je riječ o ujedinjenju političkih opcija, istaknuo je koje su stvari tu najbitnije.

“Ne želimo nikomu nametati bilo čije vodstvo, želimo se okupiti oko jasne ideje – ideje suverenizma, jasne kršćanske ideje u politici i naposljetku, ako mogu izgovoriti, i konzervativizma. To je ono što je bitno.

Potom je otkrio računa li na Karolinu Vidović-Krišto i Milana Vrkljana te Brunu Esih.

“S gospođom Esih nisam komunicirao godinama, a Krišto i Vrkljan grade neku svoju ‘solo’ priču. To su jasno rekli, to nije dobro, definitivno je to loše, ali to je legitimno, njihovo pravo. Oni grade svoju solo priču, a onaj tko solira neslavno završi.“

Svoju solo priču na desnom spektru gradi i Anto Đapić, koji najavljuje osnutak vlastitog desnog pokreta koji ne bi trebao imati problema sa suradnjom s HDZ-om, no njega Zekanović ne smatra konkurencijom.

“Gospodin Đapić opet je izašao iz paštete, uvijek kada HDZ-u treba, on će se tu pojaviti. I to je legitimno, ali mislim da on nije više u našem dijelu političkog spektra relevantan politički igrač. Nekoć je bio, ali danas definitivno više nije.”

U daleko su boljim odnosima s drugim pravaškim opcijama, točnije onim “izvornim” HSP-om.

“Kad je riječ o HSP-u, oni imaju novog šefa, gospodina Augustinovića, i oni s nama surađuju u pogledu referenduma i ovim putem im želim zahvaliti što su prepoznali referendumsku inicijativu o kuni. Uhvatili smo se za isti štap, bez obzira na to što smo ponekad konkurencija, ali trenutno lijepo surađujemo oko zajedničke referendumske inicijative.”

Nije protiv suradnje s Mostom, ali, kako kaže, “po jasnim načelima”.

“Mi smo s njima surađivali u vezi s predsjedničkom kandidaturom Miroslava Škore, neću kriti da smo im nebrojno puta pružali ruku, ali oni su išli svojim putem, ono što mi kod njih smeta jest to što nisu jasno definirani u političkom spektru, sam je Grmoja više puta isticao da oni hvataju šire od desnog spektra, ali građani i njih prepoznaju u jednom dijelu našeg spektra. Ne bih imao problem sa suradnjom, međutim, ona mora biti po jasnim načelima.”

Za kraj, prokomentirao je i svoj odnos s Tomislavom Karamarkom.

“S Karamarkom sam se čuo nedavno, nakon mojeg gostovanja u “Otvorenom”, dok je bio u Londonu, gdje mu je kći diplomirala. Imala je masters i bio je sretan i ponosan. A čuli smo se u povodu moje emisije, zahvalio mi je što ga nisam zaboravio jer ja uvijek naglašavam da je njemu u političkom smislu načinjena jedna strašna nepravda. I u osobnom, obiteljskom smislu nanesena mu je nepravda. Za mene je Karamarko nevin protjeran iz politike, o njemu imam dobro mišljenje, mislim da je obostrano. Nadam se da ću što prije s njim ići popiti kavu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI