UHIĆEN SERIJSKI SILOVATELJ NAKON PRIJAVE NOVINARKI: Zbog tog razgovora održan prosvjed ispred redakcije srpskog tabloida

Foto: Screenshot/Twitter

Beogradsko tužiteljstvo je objavilo da je nakon dostavljene kaznene prijave od strane  “nezavisnih dnevnih novina” Informer protiv Igora Miloševića, obavljen razgovor s novinarkama navedenih novina.

Potom je, po nalogu dežurnog tužitelja Prvog osnovnog javnog tužiteljstva u Beogradu u suradnji s policijskom upravom za grad Beograd, odjel za javni red i mir određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati osumnjičenom zbog kaznenog djela “Ugrožavanje sigurnosti”. U roku od 48 sati, osumnjičeni će biti saslušan.

“Naime, iz navoda prijave kazneno djelo izvršeno je dana 27. rujna na štetu novinarki koje su vodile intervju s prijavljenim, a u vezi razgovora s njim, odnosno davanja izjava za vrijeme snimanja”, navode iz tužiteljstva, prenosi Nova.rs.

Naime, u srijedu je ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija dnevnog lista Informer organiziran prosvjed u organizaciji Ženske solidarnosti, zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem.

Prosvjednici su potom s Terazija ušli u prolaz koji vodi do ulaznih vrata redakcije, gdje su uzvikivali “Izlazite napolje”, “Monstrumi”, “Gasite Informer”.



Tijekom prosvjeda u zgradu Informera ušao je glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, a na putu do ulaza, jedna od prosvjednica mu je prišla i pitala: “Kako smiješ?”, a potom ga i šutnula.

Sudionici prosvjeda protivili su se objavljivanju razgovora s Igorom Miloševićem koji se, izborom urednika, na naslovnici lista hvali da je od svoje 14. godine dosad na slobodi bio ukupno tri mjeseca.

Milošević je nedavno pušten poslije izdržavanja višegodišnje kazne, a brojne udruge žena i civilnog društva istaknule su bojazan da bi mogao ponoviti svoja djela i ukazale na opasnost njegovog slobodnog pojavljivanja u javnosti.

Novinarske udruge, brojne oporbene stranke i predstavnici civilnog društva su upozorile da je tim intervjuom, dominantno najavljenim na naslovnici tabloida, eksplicitno prekršen novinarski kodeks i sve moralne norme.

Na skupu su podsjetili da je Informer ranije relativizirao žrtve nasilja nad ženama dovodeći u pitanje vjerodostojnost izjava žena koje su otkrile da su silovane.

Vučićević je čest gost provladinih televizija u kojima komentira poteze vlasti, neskriveno podupirući srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI