UHIĆEN FIKRET ABDIĆ: Interpol je na zahtjev Hrvatske za njim raspisao međunarodnu tjeralicu, traže ga zbog zloporabe položaja i ovlasti

Screenshot

Nakon što je Interpol na zahtjev Hrvatske raspisao međunarodnu tjeralicu za Fikretom Abdićem, trenutnim načelnikom općine Velika Kladuša u BiH, u četvrtak su ga priveli pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA).

“Privodimo vas po zahtjevu Interpola Zagreb, a Sud BiH će odlučiti što će s vama biti”, rekao je Abdiću pripadnik SIPA-e na snimci koju je na mrežne stranice postavila Laburistička stranka čiji je Abdić formalni čelnik.

Inače, Abdić je rođen 29. rujna 1939. godine tako da su ga uhitili na njegov 82. rođendan u 21 sat, objavljeno je na stranici njegove stranke.

Nakon kaznene obrade u policiji Abdić, koji ima hrvatsko državljanstvo, će biti predan Sudu BiH koji treba odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj.



Tjeralica za Abdićem raspisana je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine prihvatio žalbu DORH-a i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Tereti ga da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme, vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna.

Uz to, tereti ga se da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtki, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina. Nakon odsluženja kazne otišao je u BiH. Na izborima se kandidirao za načelnika Velike Kladuše te pobijedio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI