UGOSTITELJI BIJESNI Inzistiraju na smjeni Garija Cappellija, ali i na ukidanju cijelog Ministarstva turizma

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Sastanak prestavnika Državnog inspektorata, Ministarstva turizma i ugostitelja održat će se u podne, a očekuje se da će nakon njega biti povučena rješenja kojima je proteklog tjedna zatvoren 31 restoran u Hrvatskoj koji je izdavao naručenu hranu.

I dok je dio poduzetnika bijesan na Andriju Mikulića, glavnog državnog inspektora, dio ugostitelja za cijeli slučaj krivi ministra turizma, Garija Cappellija. Štoviše, inzistiraju na njegovoj smjeni, pa i ukidanju Ministarstva i Hrvatske turističke zajednice.

“Imamo nesposobnog i nekompetentnog ministra turizma koji je maćeha nama ugostiteljima. Inzistirat ćemo na njegovoj smjeni i na ukidanju Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice koji nas sve ukupno koštaju 550 milijuna kuna. Da država taj novac pretoči, recimo, u HAC, mogli bismo se besplatno voziti autocestama, više bi bilo koristi”, rekao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

Njih smatra odgovornima što ugostitelji nisu dobili nikakvu službenu uputu što trebaju napraviti i kako hranu smiju izdavati.

Novac u pećnice

Medak, koji će sudjelovati na današnjem sastanku, traži da se jasno odredi može li se koronavirus prenositi hranom. Prema posljednjim istraživanjima provedenima u Njemačkoj utvrđeno je da ne može, a slično stoji i na stranici Koronavirus.hr.



“Nije zabilježen prijenos SARS-CoV-2 putem hrane te stoga nema dokaza da prehrambeni proizvodi uvezeni u Europsku uniju u skladu s propisima o sigurnosti zdravlja ljudi i životinja predstavljaju zdravstveni rizik za građane Europske unije vezan uz SARS-CoV-2. Virus se prvenstveno prenosi kapljičnim putem s jedne osobe na drugu”, piše na toj službenoj stranici Vlade.

Medak stoga traži da se jasno propiše što ugostitelji trebaju zadovoljiti tako da svima sve bude jasno. “U redu, trebamo li staviti male pećnice pa da sav novac stavimo unutra na 150 stupnjeva? Treba li ukinuti kvake i uvesti kaubojska vrata?”, kaže Medak.

Tri razloga za drakonske poteze

No, Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika, udruge koja je i upozorila na drakonske kazne inspektora, ipak smatra da najveći problem leži u Državnom inspektoratu. Postoje, kaže, tri moguća razloga za ove drakonske poteze.

“Jedna je mogućnost da su inspektori jednostavno bahati i arogantni. Druga, da je možda riječ o privatnoj osveti prema nekim vlasnicima koji su im se možda nekad zamjerili. A treći je da možda netko u cijeloj ovoj priči možda ima interes da se svi ovi restorani zatvore”, kaže Oreščanin.

Akciju Inspektorata smatra nepotrebnim iživljavanjem inspektora. “Inspektorat funkcionira kao sredstvo maltretiranja i leglo korupcije. To se mora promijeniti iz korijena. Očekujemo da Mikulić javno zahvali na tome što smo mu pomogli da vidi koje su greške napravljene u njegovom Inspektoratu i što smo mu omogućili da pokrene promjene”, kaže ironično Oreščanin, dodajući da bi njegovu javnu zahvalu pozdravili, piše Dnevnik.hr.

Ipak, priznaje da će do toga teško doći. “Mikulić nije baš poznat kao čovjek koji je jako hrabar u svojim stavovima i sigurno mu neće biti lako da prizna da su pogriješili”, kaže Oreščanin.

Jutros je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio nove upute za ugostitelje koje preciznije propisuju na koji način ugostitelji mogu raditi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI