UDRUŽENE OPORBENE ZASTUPNICE JASNOG I ODLUČNOG STAVA: ‘Potrebna je izmjena zakona, osiguranje prava na prekid trudnoće, ali i pravo na priziv savjesti’

Screenshot/N1

U više hrvatskih gradova u četvrtak se održava prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!”. Prosvjed se održava u znak solidarnosti s Mirelom Čavajda i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi, objavio je N1.

I oporbene saborske zastupnice pozvale su na prosvjed.

“Ako mi ostanemo po strani, naše kćeri, unuke, majke, sestre, poznanice, prijateljice sutra će se morati opravdavati licemjerima i šovinistima za neku svoju odluku. Ovaj prosvjed danas je temelj izmjene zakona, jer izmjena zakona koja će omogućiti ženi da upravlja svojim tijelom je neizbježna i ona će se morati dogoditi”, rekla je SDP-ova Mirela Ahmetović. 

Pozvala je sve da dođu na prosvjed.

O prosvjedu je govorila i Katarina Peović iz Radničke fronte.“Danas smo ovdje da kažemo – pobačaj, nazad u Ustav. Jer da je pobačaj u Ustavu, teško da bi se moglo tumačiti kako hoće. Važno je da priznamo da je za ovu retradicionalizaciju društva izrazito odgovorna i Crkva. Vrijeme je da to javno kažemo i da ne zatvaramo oči pred činjenicom da je Crkva zaslužna za to”, istaknula je Peović.

Na cijelu situaciju osvrnula se i Dalija Orešković iz stranke Centar.

“Dosta je toga da naši građani, pa i žene, po ostvarivanje svojih prava idu u druge države. Takva Hrvatska ne može opstati”, rekla je Orešković.

I Ivana Kekin iz Nove ljevice govorila je o slučaju Mirele Čavajda.

“Vidjeli smo i iz slučaja gospođe Čavajde, koja je dio svog tegobnog puta prošla i u bolnici, da ima prostora da napredak. Mi smo prije svega legalisti i upravi bolnice važno je da se poštuje i pravo na priziv savjesti. Osigurat će se pravo na prekid trudnoće, ali će se poštovati i pravo na priziv savjesti”, naglasila je Kekin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI