UDRUGA PRIJATELJI ŽIVOTINJA POZIVA NA POTPISIVANJE PETICIJE: ‘Milijuni životinja stradavaju zbog nepotrebnih, a iznimno okrutnih i bolnih pokusa’

Pixabay

Na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima koji se održava u nedjelju Udruga Prijatelji životinja pozvali su na potpisivanje europske građanske inicijative “Omogućite kozmetiku proizvedenu bez ispitivanja na životinjama”.

Udruga upozorava da milijuni životinja stradavaju zbog “nepotrebnih, a iznimno okrutnih i bolnih pokusa”, objavio je HRT.

“Pri ispitivanju raznih kemikalija na životinjama vrše se kirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje zapaljuju, utapaju, izgladnjuju, psihički ih muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi, iako takav način istraživanja ne daje vjerodostojne rezultate primjenjive na ljude”, ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Dodaju da se životinjama u laboratorijima izravno može pomoći i biranjem proizvoda proizvođača koji ne testiraju na životinjama.

Udruga ističe da je zgrožena “činjenicom da se u EU-u godišnje obavi više od milijun pokusa na životinjama”.Potpisnici građanske inicijative svojim glasom izravno se obraćaju europskim nadležnim tijelima koja zahtijevaju da se sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima. Ta se nepravda, navode, događa zbog uredbe REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija kemikalija i koja izravno potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima, kojom je zabrana testiranja na životinjama stupila na snagu još prije devet godina.

Inicijativa “Omogućite kozmetiku proizvedenu bez ispitivanja na životinjama” može se potpisati na savecrueltyfree.eu.

Cilj je do kolovoza ove godine skupiti milijun potpisa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI