UDARAC ZA ČILEANSKU VLADU LIJEVOG CENTRA: Boric smijenio prvu ministricu

Foto: Guliver /Felipe Vargas Figueroa

Ministrica socijalnog razvoja Jeanette Vega podnijela je ostavku u vladi čileanskog predsjednika Gabriela Borica. To je prva smjena ministra što predstavlja udarac za njegovu vladu lijevog centra i pad popularnosti ovog političara hrvatskih korijena.

Vega je podnijela ostavku nakon što je je otkriveno da je jedan od njezinih savjetnika bio u kontaktu s radikalnim vođom domorodačke skupine Mapuche, Hectorom Llaitulomom. Kontroverzni Llaitul poziva na oružanu borbu protiv čileanske države te je u srijedu uhićen u južnom dijelu Čilea zbog krađe drvne građe i ometanja vlasti.

Na jugu te latinskoameričke zemlje stalne su napetosti između domorodačkih skupina i čileanske vlade oko šumske industrije i vlasništva nad zemljom.

Podsjetimo, Borić je na vlast došao s povijesno visokom potporom na predsjedničkim izborima, ali njegova popularnost brzo opada kako se približava glasovanje o prijedlogu novog ustava kojeg je podržao. Govorio je kako će se suzdržavati od promjena članova vlade prije izglasavanja ustava.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI