Ucjenjuje li, jedan od favorita za ravnatelja HRT-a, Ante Sarjanović premijera Andreja Plenkovića?!

Patrik Macek/PIXSELL

Oni koji temeljito poznaju Andreja Plenkovića, vjeruju da će on,nakon što se podrobnije informira o liku i (ne)djelu Ante Sarjanovića, dići ruke od njega i prepustiti struci da izabere glavnog ravnatelja HRT-a. U protivnom HRT-om će nam opet drmati bivši skojevci i komunisti, koji, ruku na srce i nikada nisu prestali vladati našom nacionalnom dalekovidnicom

Saborski Odbor za informiranje i medije u četvrtak je 2. veljače, ove godine obavio razgovore s devet kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, koji su iznijeli svoje vizije vođenja te kuće u petogodišnjem mandatu te glavne probleme koje vide u njenom radu. Nakon svih obavljenih razgovora Odbor za medije svoje će prijedloge poslati Saboru koji onda u konačnici izabire nove članove Programskog vijeća te imenuje glavnog ravnatelja HRT-a čiji mandat traje pet godina. I dok se još ništa, ili malo toga zna tko su favoriti za pet novih članova Programskog vijeća, u kuloarima se ovih dana naveliko šapuće da traju intenzivna lobiranja za budućeg glavnog HRT-ova ravnatelja. U tom kontekstu najspominjanija su tri imena– sadašnji v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota, nekadašnji šef HRT-ove tehnologije Kazimir Bačić i bivši šef scenografije HRT-a Ante Sarjanović.

No, prisavski kuloari najveće izglede daju upravo ovom posljednjem – Anti Serjanoviću, iz razloga što je on, kako tvrde, glavni favorit premijera Andreja Plenkovića. I u pravu je novinar Marko Ljubić kada se u kontekstu izbora za ravnatelja nacionalne HRT pita kakva je to državna televizija koja ni jedne jedine sekunde svojeg programa nije posvetila izboru rukovodstva koje će presudno utjecati ne samo na kvalitetu informativnih procesa u toj medijskoj kući, nego i posredno, svojim standardima, na ukupan proces informiranja i medijsku kulturu u Hrvatskoj te porukama i programima na ukupno realno raspoloženje hrvatskoga naroda, njegove stavove prema aktualnim događajima i atmosferu u hrvatskom društvu? U najkraćem, postupak izbora ravnatelja HRT-a težak je debakl Andreja Plenkovića i Bože Petrova, smatra novinar Ljubić.

Sarjanović povezan s nekadašnjim ‘sekretarom’ SKOJ-a Darinkjom Kosorom, Mislavom Stipićem i Andrijom Mikulićem

Jer da to nije tako onda neki od devet kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a ne bi uopće ni mogli ‘primirisati’ kandidaturi, a kamo li doći u poziciju da budu izabrani. A jedan od takvih je nesumnjivo i Plenkovićev favorit Ante Sarjanoviću o kojem čak nema podataka ni u Leksikonu HRT-a. Prema informacijama od kolega s kojima je studirao dotični Sarjanović povezan je s nekadašnjim ‘sekretarom SKOJ-a Darinkom Kosorom s kojim je u bivšoj državi bio u SSO Zagreb, zajedno s Mislavom Stipićem i Andrijom Mikulićem. Mislav Stipić, inače je glavni Sarjanovićev lobist. Inače, za Sarjanovića kažu da je konfliktna osoba koja zbog karakternih crta vrlo malo opstaje u tvrtkama u kojima radi. Tako je svojedobno napustio i HRT na rubu fizičkog sukoba.

Radna jedinica Scenografija kojom je rukovodio zapravo je indirektno vodila Nataša Svekler s kojom je bio u vezi i kojoj je odobravao enormnu nabavu robe po zagrebačkim buticima. Postoji više prijava vlasnika butika koje je ucjenjivala kako bi kod njih kupovala za HRT. Državna revizija je njegov mandat u scenografiji ocijenila negativnim o čemu postoji više desetaka napisanih službenih stranica po kojima se mogu podnijeti prijave. Zaposlenici smatraju kako je njegov mandat obilježila najveća devastacija fundusa scenografije HRT-a u povijesti same institucije. Nema dokaz o radu na odgovornim mjestima jer nije bio na rukovodećim pozicijama više od 10 godina. Inače, insajderi tvrde da Plenković podržava Antu Serjanovića ne zbog toga što on misli da je on najbolji za mjesto glavnog ravnatelja nacionalne televizije,nego zato što ga ovaj navodno drži u šaci.



Sarjanović neko vrijeme radio s mamom Tene Mišetić i direktorom HT-a Davorom Tomaškovićem

S tim u svezi treba naglasiti da je Sarjanović bio dobar s mamom Tene Mišetić, zamjenicom predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića. Inače majka Tene Mišetić neko je vrijeme radila u Tisku, zajedno sa Sarjanovićem i sadašnjim direktorom HT-a Davorom Tomaškovićem. Je li Ante Sarjanović doista nečim ucjenjuje Plenkovića, pa ga ovaj favorizira za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, za sada se ne može ni potvrditi ni demantirati. Ako su to samo špekulacije vrlo brzo će se dokazati u slučaju da Plenković, kada dozna sve relevantne informacije o Anti Sarjanoviću, digne ruke od svog dosadašnjeg favorita. A među relevantne informacije svakako spada i ona da je poznati skup za Jokićevu reformu zdušno podržavao i Plenkovicev glavni kandidat za ravnatelja nacionalne HRT. Također, insajderi tvrde da se Sarjanović u svojoj kandidaturi predstavio kao ženska osoba, što implicira samo dvije stvari. Ili je toliko bahat i nesposoban da sam napiše svoje karakteristike pa je dao ženskoj osobi da to učini umjesto njega, ili je sebe predstavio u ženskom licu, kako bi u ‘nategnutoj’ situaciji oko izbora, imao više izgleda na uspjeh kod muških članova Odbora, ali i kod samog premijera Plenkovića.

U svakom slučaju oni koji temeljito poznaju Andreja Plenkovića, vjeruju da će on, nakon što se podrobnije informira o svom dosadašnjem favoritu Anti Sarjanoviću, dići ruke od njega i prepustiti struci da izabere glavnog ravnatelja HRT-a. U protivnom HRT-om će nam opet drmati bivši skojevci i komunisti, koji, ruku na srce i nikada nisu prestali vladati našom nacionalnom dalekovidnicom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI