UČENICI SE VIŠE TRUDE? Filipović: ‘Rezultati ovogodišnje mature su znatno bolji od prošlogodišnjih’

Foto: N1

O rezultatima ovogodišnje državne mature i vrednovanja učenika za N1 je govorio Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Naglasio je da su rezultati ovogodišnje mature znatno bolji nego prošle godine.

Ove godine je bilo 2387 prigovora na prvom stupnju, od toga je oko 800 pozitivno riješeno dok su ostali odbijeni.

“Uvijek se pronađe pitanje koje stvara određene dvojbe kod učenika, ako je prigovor bio utemeljen on je i prihvaćen”, rekao je.

Istaknuo je kako je ove godine bilo znatno manje pokušaja varanja na ispitima.“Bila je samo jedna neovlaštena uporaba mobitela, prošle godine je bilo sedam takvih. Učenici su bili puno discipliniraniji ove godine. Šalju nam pozitivne poruke iz kojih bi i mi odrasli nešto mogli naučiti”, istaknuo je Filipović.

Osvrnuo se na aferu “Daj 5”. Smatra kako je prigovor od strane onih koji su prigovorili na stanje u školi bilo nespretno i nekorektno prema nastavnici i školi.

“Posljedice neka snose oni koji su odgovorni za to, nakon prosvjedne inspekcije vidim da će neke druge instance rješavati taj problem”, naglasio je.

Poručio je nastavnicima da rade svoj posao odgovorno, stručno, da budu dosljedni i ne popuštaju.

Govorio je i o upisima na fakultet rekavši kako najveći broj bodova za upise nose ocjene na maturi i broj bodova koji imaju neke fakulteti prilikom prijamnog ispita. Naveo je primjer FER-a gdje samo osam posto čini uspjeh u nastavi, ostalo je državna matura.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI