UBOJSTVO KOJE JE SPLIT ŠOKIRALO: Susjede zatukao batom pa mu Visoki kazneni sud smanjio kaznu

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL, Facebook

Luka Juretić kojeg je splitski Županijski sud osudio na 50-godišnju zatvorsku kaznu zbog teškog ubojstva njegova 92-godišnjeg susjeda Vicenca Uvodića i pokušaja ubojstva njegove supruge Senke Uvodić u Solinu u zatvoru će, zbog smanjenja kazne, ostati 40 godina.

Odluka je to Visokog kaznenog suda koja je u utorak objavljena na njihovim stranicama bez objave identiteta osuđenika. Visoki kazneni sud je Juretiću smanjio kaznu koju mu je u veljači prošle godine izrekao sudac Dinko Mešin. Smanjenje kazne je uslijedilo nakon što je žalbu na presudu uložio Juretićev branitelj, splitski odvjetnik Boris Majić.

Teška kaznena djela dogodila su se 24. siječnja 2019. godine u Solinu, Juretić je pozvonio na vrata susjeda od kojih je tražio brašno za palačinke. Kada je ušao u stan batom za meso i čekićem je izudarao 87-godišnju Senku Uvodić, a nakon toga i njenog supruga Vicenca koji je sjedio u dnevnom boravku. Nesretna žena se pravila da je mrtva, te je nakon što ih je susjed i opljačkao otpuzala kroz otvorena vrata i zvala pomoć. Uspjela je i reći tko ih je napao, a tri mjeseca kasnije je umrla u bolnici.

Kako se navodi iz ​Visokog kaznenog suda, prvostupanjske utvrđene pojedinačne kazne dugotrajnog zatvora ​od ​35 godina​ ​za teško ubojstvo i 23 godine za pokušaj teškog ubojstva je ​taj sud preinačio i optuženiku utvrdio pojedinačne kazne dugotrajnog zatvora ​od ​30 godina za teško ubojstvo i 21 godinu​ ​za pokušaj teškog ubojstva te osudio optuženika na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora ​od ​40 godina.

U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi​, a uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će trajati tri godine​ i provoditi će se u okviru zatvorskog sustava.



Protiv drugostupanjske presude Visokog kaznenog suda dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud RH​, navodi se na kraju objave.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI