Ubojito Putinovo naoružanje u Srbiji, Amerikancima je trn u oku: Hoće li im lupiti sankcije?

Screenshot

Pomoćnik tajnika SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio je zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriju Srbije. Podsjećamo, u Srbiju je dopremljen raketni sustav S-400, a izvedene su vojne vježbe srpske i ruske vojske “Slovenski štit”.

Palmer je istaknuo da bi, ukoliko Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije.”Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na srpskome teritoriju. Ovo vodi riziku da se Srbiji uvedu posebne sankcije zbog kupovanja ruske vojne opreme, ali se nadamo da su srpski partneri toga svijesni i da će biti oprezni s takvim transakcijama”, prokomentirao je Palmer za srpske medije.

Ocijenio je da SAD ima jako vojno partnerstvo sa Srbijom, stoga ih Amerikanci ne žele tek tako prepustiti Rusima. “Rekao bih čak da je najbolji vojni partner Srbije upravo Amerika, ali to ne znači da Srbija ne treba surađivati i sa Rusijom ili da prestane s Moskvom stvarati vojno partnerstvo. Ipak, mi cijenimo naš odnos s Beogradom i mislimo da je naša vojna veza prepoznatljivija od bilo čega što Rusija radi na tom polju sa Srbijom”, naveo je on u intervjuu za sjevernomakedonsku TV “Alsat”.

Na vojnoj vježbi Rusije i Srbije održane 29. listopada pod nazivom “Slovenski štit 2019.” u Batajnici, prvi put je izvan ruskog teritorija bio raspoređen jedan od najjačih raketnih sustava S-400. Nije trebalo ni sumnjati da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić posjetiti vojnu vježbu te iskoristiti priliku da otkrije još neke detalje srbijanske suradnje s Rusijom. “Danas smo imali jedinstvenu priliku vidjeti kako funkcionira divizija S-400. Fantastičan sustav, koji gađa sve leteće objekte, posebno dronove i krstareće rakete na daljini do 80 km. Sve vidi i vrlo je teško ometati njihov radar jer imaju mnogo raznovrsnih šifri i mnogo različitih pristupa”, rekao je oduševljeni Vučić. Naglasio je kako Srbija nema S-400, ali je sretan da mogu vidjeti kako sustav funkcionira.

Pojedini mediji pišu da nije isključeno da vojno i državno rukovodstvo Srbije u narednim mjesecima s Moskvom povede pregovore o nabavci tog sustava. Ne zaboravimo da je S-400 sustav koji je uvelike promijenio tijek rata u Siriji i da tim zastrašujućim oružjem, ruski predsjednik Vladimir Putin preko Aleksandra Vučića prkosi Amerikancima, ali i Europskoj uniji, koja je nedavno dokazala da se nema namjere širiti na Zapadni Balkan.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI