UBOJICA IZ OGLASNIKA! Ispod lica savršenog studenta medicine krilo se nešto trulo

Ovo je priča o čovjeku kojem su američki mediji dali nadimak “Craigslist Killer”! Craigslist je inače najpoznatiji američki web oglasnik, a osnovan je 1993. godine.

Philip Haynes Markoff (1986. – 2010.) bio je student medicine i serijski ubojica koji se upravo oglasnikom služio u potrazi za žrtvama.

Bio je tipičan američki dječak. Bistar i marljiv, bio je najbolji učenik u školi, predsjednik debatnog tima i kluba mladih povjesničara te vrhunski sportaš.

Da želi postati liječnik te spašavati ljudske živote, roditeljima je govorio još kao dječak, a nakon mature doista je upisao medicinu, i to na prestižnom Sveučilištu u Bostonu. Markoff je bio ambiciozan, imao je djevojku koju je zaprosio. Planirao je savršen život. Međutim, ispod Markoffove blještave vanjštine nalazilo se nešto trulo.

Briljantni student medicine bio je okorjeli kockar, a pozamašni džeparac koji su mu davali imućni roditelji omogućivao mu je da svoj porok dugo krije od okoline. Nesuđeni liječnik našao se u dugovima do grla. Na stazu zločina su ga nagnali upravo financijski motivi, da bi im se kasnije, kako se čini, pridružili i oni puno mračniji.



Dana 10. travnja 2009. godine, Markoff se javio na oglas koji je Trisha Leffler, mlada escort djevojka, objavila na Craigslistu. Dvojac se našao u sobi bostonskog hotela “Westin Copley Place” no, umjesto dogovorene “robno-novčane transakcije”, došlo je do pljačke.

Pod prijetnjom vatrenim oružjem, Markoff je seksualnu djelatnicu olakšao za desetak tisuća dolara, nakon čega ju je zavezao unaprijed pripremljenim užetom i začepio joj usta ljepljivom trakom.

Bio je uvjeren da mu se ništa neće dogoditi pa je iz hotela ležerno išetao, a na mjestu zločina ostavio otiske prstiju. Mislio je da se nitko neće baviti jednom prostitutkom. Tada još istražitelji otiske nisu imali s čime usporediti.

Četiri dana nakon pljačke, Markoff se javio na oglas koji je na Craigslistu objavila Julissa Brisman – djevojka je nudila “masažu sa sretnim završetkom”. Završetak susreta, upriličenog u hotelu “Copley Marriott”, za nju će biti sve samo ne sretan. Nakon što ju je opljačkao, prijeteći joj pištoljem, Markoff je nesretnicu odalamio drškom oružja po glavi.

Srušila se na pod, bez svijesti. Mogao je mirno odšetati, no ovaj put se nije zadovoljio time. Sirotoj djevojci smjestio je metak u čelo. Budući da je s mjesta zločina odnio suvenir, pokojničine gaćice, moguće je da je ovo ubojstvo u pozadini imalo seksualni motiv.

Do sljedećeg zločina proći će samo dva dana. Treću žrtvu, “egzotičnu plesačicu” Cynthiju Melton, također je pronašao na Craigslistu. Ono što se dogodilo u hotelu “Holiday Inn Express” u Warwicku vjerojatno bi bilo repriza scenarija iz “Copley Marriotta” da opreznu prostitutku nije, po samo njima znanom dogovoru, na hodniku čuvao muž/svodnik. Kad je začuo komešanje, utrčao je u sobu, a Markoff, koji je upravo vezivao njegovu suprugu/djelatnicu, uperio mu je pištolj u glavu. Čovjek je odlučio riskirati i potrčati po pomoć, pa Markoff nije imao druge nego “podbrusiti pete”, ostavljajući svoju žrtvu prestravljenom, ali neozlijeđenom.

Nakon što je snimka nadzorne kamere objavljena u medijima, student medicine prepoznat je kao sumnjivac. Kako su policajci raspolagali otiscima počinitelja, a uz to su u pretresu Markoffova stana pronašli donje rublje ubijene žene te oružje kojim je počinjen zločin (pištolj je skrio u debeloj knjizi iz anatomije, načinivši rupu u stranicama!), njegova sudbina bila je zapečaćena. Megan McAllister, koja je isprva pokušavala uvjeriti detektive da se radi o “stravičnoj pogrešci”, budući da je njen zaručnik “lijep iznutra kao što je lijep izvana”, umalo je izgubila svijest kad su joj prezentirali neke od dokaza. Nesuđenog supruga posjetila je samo jednom u pritvoru, kako bi mu vratila prsten.

Nekoliko mjeseci kasnije, 15. kolovoza 2010. godine Markoff se ubio improviziranim nožem. U svojoj ćeliji prerezao si je žile na rukama, nogama i vratu, a za svaki slučaj na glavu je nataknuo plastičnu vreću.

Na zidu, krvlju je napisao ime djevojke koju je možda volio, Megan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI