UBIO JE 77 LJUDI I DOBIO SAMO 21 GODINU ZATVORA: Imao je plan i za Balkan, inspiraciju je pronašao u Kardžiću i Mladiću

foto: Povijest,hr

Ekstremist Anders Breivik je na današnji dan prije deset godina u najnasilnijem događaju koji Norveška pamti nakon Drugog svjetskog rata ubio 77 ljudi.

Breivik je 22. srpnja 2011. godine, odjeven u policijsku uniformu, prvo aktivirao bombu u blizini zgrade norveške vlade u Oslu.

Pretpostavlja se da je time htio odvući pozornost policiji i vezati većinu snaga za centar grada, da bi se potom zaputio prema otoku Utoya gdje se održavao ljetni kamp mladih laburista i tamo počeo nasumično pucati.

U bombaškom napadu stradalo je osam osoba, dok je u sumanutoj pucnjavi odnio 69 života. Najmlađa žrtva imala je tek 14 godina.

Do masakra Breivik nije bio poznat policiji, izuzev manjih prometnih prekršaja. Njegova motivacija za napad bili su ekstremistički stavovi, mrzio je muslimane i multikulturalizam te se ponadao da će njegov monstruozni čin biti “poziv na buđenje”. Po uhićenju, policajcima je izjavio da su njegova djela bila “loša, ali nužna”.



U sudskom postupku osuđen je na 21 godinu kazne. Sudski proces izazvao je veliku pažnju i, dakako, veliku lavinu kritika zbog preblage sankcije za ovako težak zločin. Tim više što je sud utvrdio da Breivik nije osoba sa psihotičnim poremećajima te da je shodno tomu na suđenju smatran kao mentalno ubrojiv.

Breivik je tijekom suđenja govorio da je inspiriran srpskim ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, a hvalio je Srbe zbog “križarskog mentaliteta” tijekom NATO bombardiranja Kosova. U svom ekstremističkom manifestu napisanom na čak 1593 stranice naširoko se bavio temom Balkana, pa tako i Hrvatskom.

Zalagao se za dobre odnose između Hrvatske i Srbije, što je i očekivano jer je kao glavni problem u regiji, kao, uostalom, u Europi, vidio muslimane.

“Svako neprijateljstvo između dviju kršćanskih zemalja, kao što je bio nedavni rat između Hrvatske i Srbije, smatrat će se i neprijateljstvom protiv budućeg kršćanskog konzervativnog saveza Europe i bit će ozbiljno kažnjeno”, smatra Breivik.

U manifestu je sačinio i neslavnu listu stranaka koje je smatrao da pridonose očuvanju konzervativne Europe i antimigrantskim politikama. Među njima su se od hrvatskih stranaka našli HSP i HDSSB.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI