U Zagreb sletio privatni avion iz Lombardije: ‘Putnike nitko nije pregledao jer su rekli da su dobro’

Damjan Tadic/Cropix

U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima u zagrebačku zračnu luku sletio je privatni avion iz Lombardije, talijanske regije koja je uz susjednu regiju Veneto žarište zaraze koronavirusa u Europi. U njemu je, doznajem od izvora iz zagrebačke zračne luke, bilo sedam ljudi. Svi su bili visokopozicionirani predstavnici tvrtke Calzedonia koji su zbog potrebe posla trebali doći u predstavništvo tvrtke u Hrvatskoj.

Avion je primarno trebao sletjeti u varaždinsku zračnu luku budući da je predstavništvo tvrtke smješteno u Jalžabetu. No, posadi je u posljednji trenutak to onemogućeno zbog nedostatka epidemiologa, sanitarnih inspektora i ostalih zdravstvenih djelatnika na području Varaždina koji su trebali pregledati putnike zbog sumnje na koronavirus.

Nitko ih nije testirao

“Mi smo postupali po obavijesti granične policije. Rečeno nam je da iz Lombardije stiže privatni zrakoplov i da je putnike potrebno izvrgnuti pregledu od strane epidemiološke službe. Međutim kako u Varaždinu u datom trenutku nije bilo stručnog osobolja koje bi to učinilo, zrakoplov smo preusmjerili na slijetanje u Zagreb”, rekli su iz Zračne luke u Varaždinu.

U Zagrebu su spomenute putnike uistinu dočekali epidemiolozi u zaštitnim odijelima, ali nisu ih testirali niti im ograničili kretanje u Hrvatskoj iako je to trebalo biti napravljeno prema uputama Ministarstva zdravstva budući da je riječ o putnicima sa sjevera Italije gdje je koronavirus do srijede navečer odnio 11 života.

Iz Državnog inspektorata poručili su kako je istina da putnici nisu na licu mjesta detaljno pregledani jer su se osjećali dobro i “nisu pokazivali simptome”, već su putnike stavili pod zdravstveni nadzor od 14 dana, a nakon čega bi epidemiološka služba trebala odlučiti je li im treba ograničiti kretanje u Hrvatskoj, piše Večernji.hr.



“Dana 24. veljače 2020. godine granična sanitarna inspekcija DIRH-a zaprimila je poziv granične policije o prispijeću privatnog aviona i putnika iz Italije na Zračnoj luci Zagreb. Navedeni prilikom dolaska u RH nisu imali nikakve smetnje ili simptome te je sedam osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor 14 dana i upućeni su u Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije dok je pilot je ispunio informacijski upitnik jer se odmah vraćao za Italiju”, rekli su iz Državnog inspektorata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI